News

Ce se întâmplă cu banii românilor după prăbușirea băncilor la bursă. Adrian Vasilescu, BNR: ”Nu se poate pleca așa, ca din parc”

Acțiunile marilor bănci din Europa, prezente și în România, s-au prăbușit la bursă, în acest an. Tot mai mulți români își fac griji pentru banii lor. Adrian Vasilescu de la BNR a vorbit despre această problemă.
17.04.2022 | 22:07
Ce se intampla cu banii romanilor dupa prabusirea bancilor la bursa Adrian Vasilescu BNR Nu se poate pleca asa ca din parc
Adrian Vasilescu, actualul consilier al Guvernatorului BNR, spune că banii românilor sunt în siguranță
ADVERTISEMENT

Adrian Vasilescu, actualul consilier al guvernatorului Bănci Naționale a României, a explicat că evoluția de la bursă a marilor instituții bancare nu pot determina o pierdere a banilor din conturi.

Banii românilor nu vor fi afectați de căderea acțiunilor băncilor prezente în țara noastră

Oficialul BNR spune că sunt 36 de bănci prezente, în acest moment în România iar fiecare depunător are asigurat depozitul personal, prin lege, până la 100.000 de euro. De asemenea, el a atras atenția că băncile cu probleme nu sunt românești, chiar dacă sunt prezente aici.

ADVERTISEMENT

“Băncile respective, care au probleme, nu sunt bănci din România. Chiar dacă băncile respective sunt acționare ale unor bănci din România. Dar și Raiffeisen, și Unicredit etc, toate sunt bănci românești cu capital majoritar străin.

Dar sunt bănci românești, înregistrate la ONRC ca bănci românești și nu au nicio problemă cu banca mamă. În sensul că banca mamă a venit cu capital aici și a participat ca o bancă românească.

ADVERTISEMENT

Capitalul nu se poate retrage cum vrea cel care a participat la constituirea unei bănci. Nu are decât să vândă participarea la banca românească. Nu se poate pleca așa, ca dintr-un parc”, a explicat Adrian Vasilescu, într-o intervenție la Antena 3.

Pierderi masive pentru bănci, la bursă

Anul acesta, mai multe bănci importante din Europa au suferit pierderi masive la Bursa de la Viena, pe fondul expunerii care o au în Rusia.

ADVERTISEMENT

Astfel Reiffeisen Bank International, a raportat un declin de 54,7% de la începutul anului și până acum, raportat la evoluția de joi, 14 aprilie 2022.

Acțiunile UniCredit Italia au scăzut și ele cu 31%, iar cele ale Societe Generale au ajuns la minus 25,3%, conform ZF. Înainte de începerea războiului din Ucraina, cele trei bănci aveau împreună o expunere de aproape 6 miliarde de euro pe Rusia.

ADVERTISEMENT

Criza bancară nu ține doar de război

Paradoxal, și acțiunile Erste Group, proprietarul BCR, au suferit o scădere de 23,2%, deși grupul austriac nu are expunere pe Rusia.

Specialiștii vorbeau despre o posibilă criză financiară majoră în zona bancară încă de dinaintea începerii războiului din Ucraina, din cauza creditelor neperformante pe care instituțiile bancare le-au acordat în perioada pandemiei de coronavirus și înainte de aceasta.

ADVERTISEMENT
Tags: