News

Ce se întâmplă cu bolnavii români în starea de urgență. Precizări importante de la CNAS

02.04.2020 | 19:15
Ce se intampla cu bolnavii romani in starea de urgenta Precizari importante de la CNAS
ADVERTISEMENT

Pe data de 1 aprilie au intrat în vigoare normele de reglementare a modului de acordare a serviciilor medicale în starea de urgență, iar acum CNAS vine cu precizări despre bolnavii români.

CNAS, precizări pentru bolnavii din România

În vederea asigurării serviciilor medicale necesare pentru bolnavii români în starea de urgență, Guvernul a publicat Normele de aplicare ale HG 140/2018 (Ordinul nr. 539/437/31.03.2020), precum si Normele tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate curative ( Ordinul 438/31.03.2020).

ADVERTISEMENT

Acestea au scopul de a asigura serviciile medicale necesare pacienților din România, dar și de a reglementa eliberarea prescripțiilor la distanță.

Astfel, pacienții cu afecțiuni oncologice au parte de medicație eliberată prin farmaciile cu circuit deschis, pe baza unor prescripții medicale eliberate de speciiștii dau de medicii de familie din județul de domiciliu.

ADVERTISEMENT

“Medicul curant care a asigurat asistența medicală și tratamentele până în prezent, va transmite pacientului o scrisoare medicală prin mijloace electronice de comunicare  și, după caz, confirmarea formularului specific din PIAS, în baza cărora vor fi prescrise tratamentele necesare în continuare”, anunță CNAS printr-un comunicat de presă.

Măsuri pentru tratamente pe timpul stării de urgență

Referitor la pacienții cu hepatita C, reglementările sunt valabile pentru medicamentele eliberate prin farmaciile cu circuit închis. În ceea ce privește tratamentele eliberate prin farmaciile cu circuit închis, CNAS anunță anumite condiții.

ADVERTISEMENT

“În cazul tratamentelor eliberate prin farmaciile cu circuit închis, pentru pacienții înscriși în programele naționale de sănătate, acestea necesită supraveghere medicală de specialitate și condiții speciale de transport.

Pentru administrarea acestor tratamente, pacienții se vor adresa unităților sanitare din apropiere care își desfășoară activitatea în această perioadă”, a mai transmis CNAS.

ADVERTISEMENT

Casele de sănătate din România vor avea afișat pe pagina principală a site-urilor lista cu unitățile medicale și specialitățile pentru care pecienții cronici se pot adresa medicilor specialiști în timpul stării de urgență.

“Pentru a simplifica modul în care pacienții pot intra în posesia medicamentelor în baza rețetelor online prescrise în baza unei consultații la distanță, CNAS face demersurile necesare pentru ca toate farmaciile să facă modificările în softurile utilizate pentru eliberarea rețetelor astfel încât să fie posibilă eliberarea medicamentelor prescrise în baza unor date minime de identificare”,mai precizează CNAS.

În acest sens, medicul va dicta pacientului datele pentru identificare în sistem a rețetei medicale, în cazul în care pacientul nu deține un mijloc de comunicare electronic sau un smartphine.

“Prescripția medicală transmisă pacientului prin mijloace electronice poate fi utilizată de asigurați o singură dată pentru a ridica din farmacie medicamentele prescrise.

Atragem atenția asiguraților că utilizarea repetată a unei rețete în sistem offline, în scopul obținerii  unor cantități mai mari din medicamentele prescrise va fi identificată în sistem, constituie fraudă si va fi sancționată conform prevederilor legale în vigoare”, mai anunță instituția.

ADVERTISEMENT
Tags: