News

Ce se întâmplă cu bonusurile de pensionare retroactive ale magistraților. ÎCCJ a luat decizia

Înalta Curte de Casație și Justiție a României a tranșat situația în care magistrații își cereau bonusurile de pensionare retroactive.
20.05.2024 | 17:00
Ce se intampla cu bonusurile de pensionare retroactive ale magistratilor ICCJ a luat decizia
Ce se întâmplă cu bonusurile de pensionare retroactive ale magistraților. ÎCCJ a luat decizia. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

ÎCCJ a decis, așadar, că suspendarea plății indemnizației de pensionare a încetat în momentul în care aceasta a fost abrogată. Cu toate acestea, ÎCCJ a precizat că dreptul salarial nu redevine actual după ”încetarea suspendării plăţii acestuia”. Așadar, magistrații nu își vor primit aceste bonusuri care fuseseră abrogate pentru 12 ani, în perioada 2010 – 2022.

Ce se întâmplă cu bonusurile de pensionare retroactive ale magistraților

”Suspendarea plăţii indemnizaţiei de pensionare constând în 7 salarii brute a încetat la data abrogării Legii nr. 303/2004 (care prevedea acest drept salarial – n.r.), fără ca dreptul la acordarea indemnizaţiei de pensionare să redevină actual începând cu data încetării oricărei cauze de suspendare ori de neaplicare a dispoziţiilor art. 81 alin. (1) din Legea nr. 303/2004”, este precizat în decizia ÎCCJ.

ADVERTISEMENT

Nu mai puțin de 19 magistrați au dat în judecată statul și au solicitat indemnizația de pensionare care consta în 7 salarii brute. În acest sens, Curțile de Apel Cluj și Timiș au cerut lămuriri la ÎCCJ. Deși acest drept era prevăzut în legea privind statutul judecătorilor și procurorilor începând cu 2004, plata a fost suspendată în 2010, în contextul crizei, timp de 12 ani.

Cei 19 magistrați pensionari, printre care un fost procuror militar și 18 foști judecători, au cerut oricum banii, pretinzând că ”au fost supuși unui tratament juridic discriminatoriu față de colegii pensionați anterior apariției actelor normative prin care a fost suspendată succesiv acordarea acestor drepturi”, conform motivării Curții de Apel Cluj.

ADVERTISEMENT

Pensionarii ar fi avut de primit sume de aproximativ 30.000 de euro, însă acum nu își vor mai vedea acești bani. În decembrie 2023, Guvernul aproba suma 200 de milioane pentru a plăti salariile restante din Justiție, adică a majorării pe care magistrații și angajații din sistem o obțineau în justiție. Mai mult, ministrul justiției Alina Gorghiu solicita 700 de milioane de euro din Fondul de Rezervă pentru a face aceste plăți.

Magistrații vor mai mulți bani și se plâng la Curtea Europeană de Justiție

Așa cum arăta Europa Liberă, acest caz a ajuns până la Curtea Europeană de Justiție. Magistrații nu pot să se mulțumească, așadar, cu pensiile speciale extrem de mari, ci au nevoie și de această indemnizație, potrivit sursei citate. În ultimii ani, magistrații au deschis multe procese în acest sens, la judecătorii din Iași, Cluj, Timișoara sau București, pentru a cere bani.

ADVERTISEMENT

Conform Legii 303/2004, articolul 81, ”judecătorii şi procurorii cu vechime continuă în magistratură de 20 de ani beneficiază, la data pensionării sau a eliberării din funcţie pentru alte motive neimputabile, de o indemnizaţie egală cu 7 indemnizaţii de încadrare lunare brute”. Demersul celor 19 pensionari era important, de fapt, pentru toți magistrații pensionați în perioada 2010 – 2022, care și-ar fi primit drepturile retroactiv.

Magistrații au obiceiul, așa cum arată sursa citată, să conteste orice în instanță și să-și mărească veniturile cu fiecare ocazie. Acest ”obicei”, care încarcă excesiv bugetul de stat a fost criticat inclusiv de ministrul finanțelor, Marcel Boloș.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui raport al Ministerului Finanțelor, statul român a plătit în perioada 2008 – 2022 despăgubiri de 3,2 miliarde de euro în urma acestor procese cu foști sau actuali magistrați. Desigur, cireașa de pe tort, reforma pensiilor speciale a fost un eșec.

ADVERTISEMENT
Tags:
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu...
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu un politician foarte controversat la Hilton Budapesta
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay.
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay. "Preţuri la fel de mari ca în Italia"
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi...
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi a ajuns să lucreze ca şofer
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui...
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit...
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit din minți
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al soțului și al fiului ei. ''Îți spunem adio, iubirea noastră!''
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör:...
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör: „Nu mai este cale de întoarcere”
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție...
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție socială. „Să adaugi ani vieții și viață anilor”