ÎCCJ a decis, așadar, că suspendarea plății indemnizației de pensionare a încetat în momentul în care aceasta a fost abrogată. Cu toate acestea, ÎCCJ a precizat că dreptul salarial nu redevine actual după ”încetarea suspendării plăţii acestuia”. Așadar, magistrații nu își vor primit aceste bonusuri care fuseseră abrogate pentru 12 ani, în perioada 2010 – 2022.
”Suspendarea plăţii indemnizaţiei de pensionare constând în 7 salarii brute a încetat la data abrogării Legii nr. 303/2004 (care prevedea acest drept salarial – n.r.), fără ca dreptul la acordarea indemnizaţiei de pensionare să redevină actual începând cu data încetării oricărei cauze de suspendare ori de neaplicare a dispoziţiilor art. 81 alin. (1) din Legea nr. 303/2004”, este precizat în decizia ÎCCJ.
Nu mai puțin de 19 magistrați au dat în judecată statul și au solicitat indemnizația de pensionare care consta în 7 salarii brute. În acest sens, Curțile de Apel Cluj și Timiș au cerut lămuriri la ÎCCJ. Deși acest drept era prevăzut în legea privind statutul judecătorilor și procurorilor începând cu 2004, plata a fost suspendată în 2010, în contextul crizei, timp de 12 ani.
Cei 19 magistrați pensionari, printre care un fost procuror militar și 18 foști judecători, au cerut oricum banii, pretinzând că ”au fost supuși unui tratament juridic discriminatoriu față de colegii pensionați anterior apariției actelor normative prin care a fost suspendată succesiv acordarea acestor drepturi”, conform motivării Curții de Apel Cluj.
Pensionarii ar fi avut de primit sume de aproximativ 30.000 de euro, însă acum nu își vor mai vedea acești bani. În decembrie 2023, Guvernul aproba suma 200 de milioane pentru a plăti salariile restante din Justiție, adică a majorării pe care magistrații și angajații din sistem o obțineau în justiție. Mai mult, ministrul justiției Alina Gorghiu solicita 700 de milioane de euro din Fondul de Rezervă pentru a face aceste plăți.
Așa cum arăta Europa Liberă, acest caz a ajuns până la Curtea Europeană de Justiție. Magistrații nu pot să se mulțumească, așadar, cu pensiile speciale extrem de mari, ci au nevoie și de această indemnizație, potrivit sursei citate. În ultimii ani, magistrații au deschis multe procese în acest sens, la judecătorii din Iași, Cluj, Timișoara sau București, pentru a cere bani.
Conform Legii 303/2004, articolul 81, ”judecătorii şi procurorii cu vechime continuă în magistratură de 20 de ani beneficiază, la data pensionării sau a eliberării din funcţie pentru alte motive neimputabile, de o indemnizaţie egală cu 7 indemnizaţii de încadrare lunare brute”. Demersul celor 19 pensionari era important, de fapt, pentru toți magistrații pensionați în perioada 2010 – 2022, care și-ar fi primit drepturile retroactiv.
Magistrații au obiceiul, așa cum arată sursa citată, să conteste orice în instanță și să-și mărească veniturile cu fiecare ocazie. Acest ”obicei”, care încarcă excesiv bugetul de stat a fost criticat inclusiv de ministrul finanțelor, Marcel Boloș.
Potrivit unui raport al Ministerului Finanțelor, statul român a plătit în perioada 2008 – 2022 despăgubiri de 3,2 miliarde de euro în urma acestor procese cu foști sau actuali magistrați. Desigur, cireașa de pe tort, reforma pensiilor speciale a fost un eșec.