Life

Ce se întâmplă cu Cătălin Măruță după operația care l-a scos de pe micile ecrane: „Durează până la șase luni”

Doctorul care l-a operat pe Cătălin Măruță a vorbit despre situația prezentatorului în urma operației pe care a suferit-o de curând, la genunchi.
20.01.2023 | 10:50
Ce se intampla cu Catalin Maruta dupa operatia care la scos de pe micile ecrane Dureaza pana la sase luni
Cătălin Măruță, operat de medicul care s-a ocupat și de Klaus Iohannis
ADVERTISEMENT

Deși o mare parte din fani au fost îngrijorați pentru Cătălin Măruță, operația pe care a suferit-o recent prezentatorul de la PRO TV se numără printre cele mai întâlnite în România. Cum a fost realizatorul de televiziune ca pacient și cum decurge recuperarea? Medicul care a avut grijă de el a făcut câteva dezvăluiri în premieră!

Detalii în premieră despre operația suferită de Cătălin Măruță, oferite de medicul care s-a ocupat de prezentator

Cătălin Măruță a intrat pe mâinile medicului Ion Bogdan Codorean, soțul cântăreței Andra confruntându-se cu rupturi de ligamente încrucișate. Această condiție, susține doctorul, este destul de frecventă, iar șansa de reușită a operației și de recuperare completă este de 94% în România.

ADVERTISEMENT

Specialistul a declarat că perioada de recuperare este la fel de importantă ca operația, Măruță fiind nevoit să urmeze ședințe de kinetoterapie pentru șase luni. .

Intervenția prin care a trecut Măruță durează, de obicei, o oră

„Rupturile de ligamente încrucișate apar de obicei printr-un mecanism de torsiune la nivelul genunchiului sau prin hiperextensie și se pot produce în timpul practicării unui sport, al unor sărituri peste obstacole sau banal, în timpul activităților zilnice, precum coborârea scărilor cu neatenție. Ele apar cu preponderență la persoanele active, tinere. Cei mai mulți dintre pacienții care ajung la operație au între 18 și 55 de ani. Operația de ruptură de ligament, care durează de obicei în jur de o oră, o oră și jumătate. Se face artroscopic, cu ajutorul camerei de luat vederi introduse în genunchi.

ADVERTISEMENT

Ligamentul încrucișat anterior rupt se înlocuiește cu un grefon. De obicei, se preia de la pacient sau este unul artificial. De cele mai multe ori, în urma acestei intervenții chirurgicale, pacienții se reîntorc în siguranță la sport, la mișcare și la o viață normală într-un interval de 5-6 luni. Asta depinde de felul în care își fac recuperarea.”, explică medicul Codorean.

Recuperarea completă a realizatorului tv se face în 6 luni

Potrivit specialistului, recuperarea „durează până la 6 luni”. Vindecarea completă și revenirea la activitățile fizice se face în urma mai multor teste de control decise de kinetoterapeut. Cu alte cuvinte,

ADVERTISEMENT

Măruță va fi ghidat în continuare și ținut sub supraveghere medicală: „Toți pacienții încep ghidat de kinetoterapeut alergarea la 2-3 luni de la operație. Vindecarea apare în funcție de particularitățile fiecărui pacient la 5 sau 6 luni de la intervenția chirurgicală”.

Cum este pacientul Cătălin Măruță: „Sper ca odată ce va reîncepe emisiunea, să rămână la fel de conștiincios”

Cătălin Măruță și-a făcut toate temele, ca pacient fiind unul dintre cei mai conștiincioși, povestește dr. Codorean. „Cătălin Măruță a fost un pacient foarte conștiincios, care a făcut totul ca la carte. S-a informat, a întrebat și a ascultat fiecare îndemn și sfat primit de la medici. Dacă va fi și în procesul de recuperare la fel de disciplinat, se va recupera cu siguranță complet și va reveni curând la activitățile fizice normale.

ADVERTISEMENT

Pentru Cătălin, urmează să facă zilnic acasă exerciții specifice, cu indicație medicală, până realizăm scoaterea firelor și stabilim momentul debutului procesului de recuperare la un centru de kinetoterapie. Acolo va primi o schema de recuperare. Va trebui să se țină cu rigurozitate de ea pentru o recuperare completă în câteva luni. Sper ca odată ce va reîncepe emisiunea. Să rămână la fel de conștiincios precum a fost înainte și după operație. Va fi recuperat complet, cu un genunchi stabil pentru tot restul vieții și revenire la o viață cu activități fizice normale abia după ce va trece cu succes prin testele kinetoterapeuților”, a completat medicul.

Doctorul Codorean i-a operat pe Klaus Iohannis, Monica Davidescu și Mirel Rădoi, printre alții

Doctorul Ion Bogdan Codorean a avut, în cei peste 18 ani de experiență în chirurgia ortopedică și traumatologia sportivă, o serie de VIP-uri pe mână. Acesta s-a ocupat de președintele Klaus Iohannis, Mirel Rădoi, Ana Maria Brânză, Monica Davidescu, Adela Popescu, Laura Cosoi și Dorian Popa, printre alții.

ADVERTISEMENT