Life

Ce se întâmplă cu cei care folosesc Chat GPT în exces. Un studiu arată efecte bizare

Ce efecte are ChatGPT asupra persoanelor care îl folosesc în mod excesiv. Un studiu recent a prezentat concluzii îngrijorătoare.
26.03.2025 | 17:13
Ce se intampla cu cei care folosesc Chat GPT in exces Un studiu arata efecte bizare
Ce se întâmplă dacă folosești pe termen lung ChatGPT. Sursa foto: Pexels
ADVERTISEMENT

Inteligența artificială a început să facă parte din viața multor persoane. Pentru că este ușor de utilizat și intuitivă, de multe ori, aceasta poate crea dependență. Ce spun specialiștii despre efectele utilizării excesive a faimosului ChatGPT.

Ce efecte are ChatGPT asupra utilizatorilor

Inteligența artificială este un subiect care pe unii îi încântă, iar pe alții în sperie. În viața de zi cu zi, din ce în ce mai multe persoane sunt dispuse se apeleze la ChatGPT, în detrimentul altor surse de informare.

ADVERTISEMENT

ChatGPT este la îndemâna oricui și poate fi utilizat cu ușurință. Acesta a fost conceput pentru a conlucra cu latura umană, însă, pe termen lung, poate avea efecte nebănuite. În urma unui studiu, cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care folosesc ChatGPT pot deveni dependenți de chatbot.

Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători de la OpenAI și MIT Media Lab. Aceștia au analizat comportamentul mai multor utilizatori ChatGPT, iar semnalmentele lor i-au făcut să creadă că au dezvoltat dependență de chatbot.

ADVERTISEMENT

Indicatorii dependenței de ChatGPT sunt preocuparea excesivă, pierderea controlului, schimbări bruște de dispoziție și simptome de sevraj. Pentru a sesiza acești indicatori, cercetătorii au folosit răspunsurile date de mii de utilizatori de ChatGPT. În formulările lor s-au regăsit mulți termeni din sfera empatiei, a sprijinului și a afecțiunii.

Ce pățesc persoanele care folosesc excesiv ChatGPT

ChatGPT nu reprezintă un pericol real, însă, cei care dezvoltă o dependență față de el îl pot percepe diferit. Au fost semnalate numeroase cazuri în care unele persoane au început să îl considere pe ChatGPT un prieten real.

ADVERTISEMENT

Cei care obișnuiesc să converseze des cu ChatGPT se distanțează de realitate și evită cât mai mult interacțiunea umană. Devin mai singuratici și pot fi chiar stresați, atunci când chatbotul își schimbă subtil comportamentul.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au mai observat faptul că mulți utilizatori folosesc un limbaj emoțional în conversațiile cu chatbotul AI. Ba mai mult, dacă ChatGPT răspunde la schimb prin mesaj vocal, riscul de atașare este mai mare. Tocmai de aceea, se recomandă folosirea pe perioade scurte a ChatGPT-ului și doar atunci când este cu adevărat nevoie.

Tags: