Lovitură grea pentru cadrele didactice. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis că profesorii nu pot beneficia de concediu de odihnă plătit şi pentru timpul lucrat în regim de plată cu ora.
Această decizie a ÎCCJ vine la scurt timp după ce mai mulți dascăli au solicitat în instanță concediu de odihnă plătit și pentru timpul lucrat în regim de plată cu ora.
Din cauza unei prectici neunitare a instanțelor, Tribunalul Covasna a cerut Înaltei Curți să lămurească dacă pot sau nu acești profesorii să primească concediu de odihnă plătit.
„Dacă, în interpretarea art. 106 alin. (1) Codul Muncii, art. 144 Codul Muncii și art. 220 alin. (1) și (5) din Legea 198/2023, respectiv art. 267 alin. (1) din Legea 1/2011, raportat la art. 5 alin. (1) din OMEd nr. 4050/2021, cadrele didactice în activitate care desfăşoară și activitate în regim de plată cu ora prin cumul de contracte individuale de muncă la aceeași unitate de învăţământ preuniversitar (de ex. au un contract individual de muncă pe durată nedeterminată pentru funcţia de bază cu norma întreagă, cât și un contract individual de muncă pe perioadă determinată pentru activitatea prestată în regim de plată cu ora), pot beneficia de concediu de odihnă plătit și pentru timpul efectiv lucrat în regim de plată cu ora, respectiv de indemnizația aferentă zilelor de concediu de odihnă cuvenite și neefectuate, la încetarea contractului individual de muncă pe durată determinată?”, se arată în solicitarea Tribunalului Covasna.
Concret, este vorba despre profesorii care au atât contract individual de muncă pe durată nedeterminată pentru funcţia de bază cu norma întreagă, cât și un contract individual de muncă pe perioadă determinată pentru activitatea prestată în regim de plată cu ora.
Instanța supremă a admis cererea formulată de Tribunalul Covasna și a stabilit că aceste cadre didactice nu pot beneficia de concediu de muncă remunerat și pentru orele lucrate în acest regim.
„Cadrele didactice în activitate care desfăşoară şi activitate în regim de plată cu ora prin cumul de contracte individuale de muncă la aceeaşi unitate de învăţământ preuniversitar nu beneficiază de concediu de odihnă plătit şi pentru timpul efectiv lucrat în regim de plată cu ora, respectiv de indemnizaţia aferentă zilelor de concediu de odihnă cuvenite şi neefectuate la încetarea contractului individual de muncă pe perioadă determinată”, se arată în decizia ÎCCJ.
Astfel, profesorii nu vor mai putea cere plata concediului de odihnă pentru orele suplimentare și nici nu vor mai beneficia de acest lucru.
Decizia Înaltei Curți a fost publicată în Monitorul Oficial devendind obligatorie, iar instanțele care au pe rol astfel de procese trebuie să ia hotărârile în baza ei.