ADVERTISEMENT
News

Ce se întâmplă cu copiii părinţilor vaccinaţi la întoarcerea din concediul petrecut în stăinătate

Autor: Flaviu Popa | 19.01.2021 | 16:20
Ce se întâmplă cu copiii părinţilor vaccinaţi la întoarcerea din concediul petrecut în stăinătate
Copiii nu scapă de carantină. Foto: Pixabay

Doctorul Valeriu Gheorghiță, Coordonatorul Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a organizat o conferință de presă în care a lămurit mai multe aspecte importante referitoare la campania de vaccinare anti-Covid.

ADVERTISEMENT

Printre altele, jurnaliștii au vrut să afle ce se întâmplă în cazul în care un copil pleacă în vacanță cu părinții vaccinați, în condițiile în care copiii nu se pot vaccina.

Așa cum prevede protocolul, se pot vaccina doar tinerii cu vârsta de peste 16 ani, astfel că micuții sub această vârstă se poate aștepta la măsuri stricte de carantinare, la întoarcerea în țară.

Copiii nu scapă de vaccinare la întoarcerea în România

Așadar, ce se întâmplă în situația în care un copil se întoarce din străinătate cu părinții care s-au vaccinat. Doctorul Florentina Furtunescu, expert al Institutului Național de Sănătate Publică, a oferit răspunsul: copilul stă în carantină, iar un părinte poate să i se alăture, dacă dorește.

ADVERTISEMENT

Desigur, acest lucru se întâmplă dacă familia a călătorit într-o țară cu incidență ridicată a Covid-19.

„Această întrebare are un răspuns care variază în funcție de situația epidemiologică. Dacă o familie călătorește cu un copil într-o țară cu incidență ridicată a Covid-19, la întoarcerea în România copilul e vector și trebuie ținut în carantină timp de 10 zile și unul dintre părinți trebuie să stea cu copilul”, a declarat Furtunescu.

Pe scurt, situația e probabilă dacă o familie de români vrea să plece în vacanță într-o țară unde situația epidemiologică nu e tocmai roz, cum ar fi Grecia de exemplu. Părinții vor fi vaccinați, însă micuțul nu poate fi vaccinat.

ADVERTISEMENT

Automat, la întoarcere copilul va fi introdus în carantină, iar un părinte poate alege să stea alături de el. Desigur, în funcție de vârsta micuțului.

Problema ar putea exista în momentul în care copilul ar trebui să meargă la școală, pentru că acesta ar trebui ținut în carantină timp de 10 zile. Mai mult, părinții ar avea nevoie de concediu suplimentar pentru a-și îngriji copilul, dacă acesta este mic.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!