News

Ce se întâmplă cu creșterea taxelor locale. Scenariul luat în calcul de coaliție

Creșterea taxelor locale, o măsură adusă în discuție în urmă cu o lună de coaliție, ar putea fi abandonată. Care e motivul.
08.11.2022 | 16:40
Ce se intampla cu cresterea taxelor locale Scenariul luat in calcul de coalitie
Creşterea taxelor locale ar putea fi amânată. Neînțelegeri între coaliție și administrațiile locale. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

La doar o lună după ce părea hotărâtă să impună, din 2023, o creștere consistentă a taxelor locale, coaliția PNL-PSD-UDMR pare să facă un mare pas înapoi.

Creşterea taxelor locale ar putea fi amânată. Neînțelegeri între coaliție și administrațiile locale

Principalele partide aflate la guvernare, PSD și PNL, analizează posibilitate de a renunța la creșterea impozitului pe locuințe.

ADVERTISEMENT

Această răsturnare de viziune vine la o lună de la votul din Senat, pe Ordonanta prin care s-a decis majorarea cu până la 50% a bazei de impozitare.

Potrivit HotNews, renunțarea la majorarea taxelor locale ar surveni după ce nu s-a ajuns la o înțelegere cu primarii din teritoriu.

ADVERTISEMENT

Ne gândim să luăm în calcul o respingere a Ordonanţei în Camera Deputaţilor și să se renunțe deocamdată la această măsură”, scrie site-ul amintit, care citează surse oficiale.

În acest moment, Ordonanța privind majorarea taxelor se află în dezbaterea Parlamentului. La Senat, partidele din coaliție au depus un amendament care prevedea creşterea cu 50% a valorii impozabile.

ADVERTISEMENT

Măsura creșterii impozitelor pe locuințe cu 50%, adusă în discuție în octombrie

La începutul lunii octombrie, cei din PNL, PSD și UDMR păreau să fie puși de acord asupra ideii ca impozitele pe proprietate să se majoreze cu 50% din 2023.

Formațiunile care alcătuiesc coaliția și majoritatea parlamentară au fost de acord cu susținerea unor amendamente care să majoreze impozitele.

ADVERTISEMENT

Tot în urmă cu o lună, ministrul finanțelor, Adrian Câciu, recunoștea că această măsură este pe masa guvernanților.

Întrebat, la o conferință de presă de la Palatul Victoria, cu cât ar urma să crească impozitele, Câciu a spus: ”Faţă de acesta grilă care a fost stabilită în 2015, autorităţile locale au o marjă de stabilire cuprinsă între 0,8 şi 2%. Pot acţiona în această marjă, pot creşte impozitele.

Până la urmă este vorba despre veniturile autorităţilor locale şi atunci când ne întrebăm de ce de fiecare dată, statul din bugetul de stat, din taxele tuturor trebuie să suplinească lipsa veniturilor de la nivelul autorităţilor locale, cred că un răspuns vine şi din partea asta de colectarea a veniturilor locale”, a spus ministrul social-democrat, pe 5 octombrie.

ADVERTISEMENT