News

Ce se întâmplă cu depozitele bancare ale românilor. Cei care au bani în bănci, indiferent de sumă, trebuie să cunoască ultima decizie. Se aplică la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen

Ce se întâmplă cu depozitele bancare ale românilor în 2025. Ultima decizie vizează cetățenii cu fonduri la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen.
07.03.2025 | 22:00
Ce se intampla cu depozitele bancare ale romanilor Cei care au bani in banci indiferent de suma trebuie sa cunoasca ultima decizie Se aplica la Banca Transilvania BCR BRD ING CEC Bank sau Raiffeisen
Anunț important pentru români în legătură cu depozitele bancare. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Românii care dețin fonduri la cele mai importante instituții financiare, precum Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen, trebuie să fie la curent cu ultima decizie legată de depozitele bancare pe care le dețin.

Anunț important pentru români în legătură cu depozitele bancare

În România, în baza Ordonanței Guvernului nr. 39/1996, era constituit fondul de garantare a depozitelor bancare. FGDB reprezintă un sistem de protecție a depunerilor populației sub forma depozitelor, conturilor curente sau de card, la instituțiile de credit din România, în cazul în care acestea se află în imposibilitatea de a onora obligațiile față de deponenți.

ADVERTISEMENT

Conform legii, Băncile române care sunt autorizate de BNR să primească fonduri de la persoane fizice sunt membre ale FGDB. Acest fond garantează depunătorilor la băncile membre, în cazul insolvabilității sau falimentului acestora, o anumită sumă maximă.

În prezent, plafonul de garantare este de 100.000 de euro. Pot exista și câteva situații aparte în care persoanele afectate de problemele băncii pot beneficia de protecție suplimentară, peste acest plafon.

ADVERTISEMENT

Care sunt cele 23 de bănci din România care contribuie la Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar

Legea din țara noastră spune că participarea la Fond este obligatorie pentru toate instituțiile de credit autorizate de Banca Națională a României să primească depozite de la public, inclusiv pentru depozitele atrase de sucursalele acestora din străinătate. La ora actuală, 23 de instituții de credit fac parte din schema de garantare a depozitelor în România.

În 2025, băncile participante sunt următoarele:

  1. Alpha Bank;
  2. Aedificium Banca pentru Locuințe;
  3. Banca Comercială Română;
  4. BCR Banca pentru Locuințe;
  5. Banca Comercială Intesa Sanpaolo România;
  6. Banca Română de Credite și Investiții;
  7. Banca Transilvania;
  8. BRD – Groupe Société Générale;
  9. CEC Bank;
  10. Exim Banca Românească;
  11. First Bank;
  12. Garanti Bank;
  13. Libra Internet Bank;
  14. OTP Bank România;
  15. Patria Bank;
  16. Credex Bank (fostă Porsche Bank România);
  17. ProCredit Bank;
  18. Raiffeisen Bank;
  19. Salt Bank (fostă Idea Bank);
  20. TechVentures Bank;
  21. UniCredit Bank;
  22. Vista Bank.
ADVERTISEMENT

Cele de mai sus intră în categoria ”Bănci – persoane juridice române”. Lor se mai adaugă și Banca Centrală Cooperatistă Creditcoop. Vedem, iată, că doar băncile care au statut de persoană juridică română (băncile comerciale și băncile cooperatiste) participă la FGDB.

ADVERTISEMENT

Cele 3 situații în care românii beneficiază de un nivel suplimentar de garantare de peste 100.000 de euro

În general, plafonul de garantare acoperă suma de 100.000 de euro. Legea (311/2015) în vigoare mai prevede faptul că există și trei situații speciale în care persoanele afectate pot beneficia de protecție suplimentară, peste acest plafon. Acestea vizează:

  • tranzacții imobiliare referitoare la bunuri imobile cu destinație locativă;
  • evenimente precum pensionarea, disponibilizarea, căsătoria, divorțul, invaliditatea sau decesul deponentului;
  • încasarea unor indemnizații de asigurare sau compensații pentru daune cauzate de infracțiuni sau condamnări pe nedrept.

Luăm exemplul unui cetățean care are un depozit de 70.000 de euro la Banca X și vinde un imobil cu 150.000 euro. Dacă depune întreaga sumă la Banca X, valoarea totală a depozitelor sale ajunge la 220.000 de euro.

În acest caz, pentru o perioadă de 12 luni, vor fi garantați 200.000 euro. Diferența de 20.000 euro nu este acoperită, dar deponentul poate deschide un depozit de 20.000 de euro la o altă bancă pentru a beneficia de acoperire, arată Avocatnet.

Tags: