News

Ce se întâmplă cu depozitele bancare ale românilor. Toți cei care au bani în conturile acestor bănci trebuie să știe decizia momentului. Se aplică la Banca Transilvania, CEC Bank, Raiffeisen, BCR sau ING

Schimbări importante privind depozitele bancare ale românilor. Ce decizii au luat băncile de prim-rang precum Banca Transilvania, CEC Bank, Raiffeisen, BCR sau ING.
12.04.2025 | 21:00
Ce se intampla cu depozitele bancare ale romanilor Toti cei care au bani in conturile acestor banci trebuie sa stie decizia momentului Se aplica la Banca Transilvania CEC Bank Raiffeisen BCR sau ING
Modificări importante privind depozitele bancare ale românilor. Sursa foto: ghiseulbancar.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În ultimele săptămâni, cele mai importante bănci din țară au luat o serie de decizii extrem de importante care vizează direct depozitele bancare ale românilor. Ce ”oferte” au apărut pentru cetățeni.

Modificări importante privind depozitele bancare ale românilor

În ultima perioadă, dobânzile mari date de Finanțe la titlurile de stat au obligat băncile din România să recurgă la o serie de decizii în avantajul cetățenilor. Acestea vizează direct depozitele bancare.

ADVERTISEMENT

Câteva dintre instituțiile bancare de prim-plan au venit deja cu mai multe promoții la constituirea depozitelor bancare pe patru și cinci luni de peste 5% și chiar 6% pe an.

Încă de la finalul lunii martie, Raiffeisen Bank își prezenta o ofertă extrem de atractivă. Banca austriacă anunța că, până pe 28 aprilie 2025, cine își deschide un depozit la termen pe patru luni 100% online, direct din aplicația Smart Mobile, va beneficia de o dobândă de 6% la depozitele în lei și de 2% la cele în euro, notează Economica.net.

ADVERTISEMENT

Relativ recent, cei de la BCR au contracarat și au spus că, până pe 20 iunie 2025, pentru depozitele la termen constituite direct prin George, cu sume noi, dobânda este de 6% pe an în lei. Pentru ca un client să beneficieze de promoție, acesta trebuie să fie înrolat în Programul de beneficii în nivelul Max sau Max Invest.

Banca unde găsim cea mai mare ofertă la dobândă

Cei de la ING Bank vin și ei cu o ofertă la banii din depozitele în lei. Se oferă o dobândă de 4,9% pe o perioadă de patru luni, dacă este deschis Depozit Bonus cu sumele noi economisite, până la 5 milioane de lei. Depozitul Bonus se deschide din contul ING Economii. Cei care nu au ING Card Complet cu venituri recurente, pentru banii noi din ING Depozit Bonus primesc o dobândă de 4,4% pe an.

ADVERTISEMENT

În acest moment, la TBI Bank este dobânda cea mai mare pentru depozitul pe cinci luni: 6,60% pe an. Pentru celelalte termene de la 12 luni la o lună, dobânzile sunt cuprinse între 6,25% și 6,40%. Dobânda mai mică este cea care corespunde perioadei mai lungi. Apoi, la CEC Bank, cea mai mare dobândă este cea pentru depozitele în lei pe un an, 5,25%.

ADVERTISEMENT

La Banca Transilvania (BT), dobânzile în lei sunt variabile, de la 4,20% pe o lună, 4,70 pe trei luni, până la 4,95 la șase luni. Pe an, dobânda este undeva la 5,20%.

Românii pot achiziționa și titluri de stat Tezaur, din 7 aprilie. Dobânzile oferite de Ministerul de Finanțe

Un comunicat transmis luni, 7 aprilie, pe site-ul Ministerului de Finanțe, arată că românii pot investi în titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1, 3 și 5 ani. Dobânzi anuale sunt de 6,60%, 7,30% și, respectiv, 7,60%.

Autoritățile anunțau că titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. Titlurile de stat pot fi cumpărate între 7 aprilie și 7 mai 2025, prin platforma Ghișeul.ro.

Apoi, între 7 aprilie și 8 mai 2025 se pot cumpăra online, numai de către persoanele fizice înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin unitățile Trezoreriei Statului; între 7 aprilie și 9 mai 2025 la sediul unităților Trezoreriei Statului; între 7 aprilie și 8 mai 2025 în mediul urban și între 7 aprilie și 7 mai 2025 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.

Condiții necesare pentru ca un cetățean să poată cumpăra titluri de stat Tezaur:

  • Să aibă vârsta mai mare de 18 ani la data efectuării subscrierii;
  • Să dețină carte de identitate valabilă în România;
  • Să aibă cont pe platforma Ghișeul.ro;
  • Să aibă un card de debit emis în România sau în țările agreate pentru Programul TEZAUR.