News

Ce se întâmplă cu dobânda la un credit ipotecar de 50.000 de euro luat pe 30 de ani. Calculul pe care trebuie să-l știi înainte să te duci la bancă

Ce trebuie să știți înainte de a merge la bancă pentru a accesa un credit ipotecar de 50.000 de euro luat pe 30 de ani. Informații importante privind dobânda.
13.04.2025 | 16:00
Ce se intampla cu dobanda la un credit ipotecar de 50000 de euro luat pe 30 de ani Calculul pe care trebuie sal stii inainte sa te duci la banca
Calculul de care să ții cont înainte să accesezi un credit ipotecar de 50.000 de euro luat pe 30 de ani. Sursa foto: zf.ro
ADVERTISEMENT

Românii care au în plan să ia un credit ipotecar de 50.000 de euro luat pe 30 de ani trebuie să fie extrem de atenți la un calcul important care influențează dobânda ulterioară pe care o achităm lunar.

Calculul de care să ții cont înainte să accesezi un credit ipotecar de 50.000 de euro luat pe 30 de ani. Cum evoluează dobânda

Puțini dintre cetățeni sunt la curent cu evoluția unei dobânzi post-creditare. Dacă luăm cazul unui credit ipotecar luat pe o perioadă de 30 de ani e important de știut că dobânda nu rămâne fixă pe toată durata acestuia.

ADVERTISEMENT

Numai în primii uni plătim o rată fixă. Apoi, această variază, întrucât dobânda este ajustată periodic în funcție de inflație și de alți factori economici. Conform prevederilor bancare, în România dobânda totală este formată dintr-un indice de referință (IRCC sau ROBOR).

La această valoare se adaugă o marjă fixă și diverse comisioane. Indicele de referință este influențat de inflație, politica monetară a Băncii Naționale a României (BNR) și lichiditatea existentă pe piața bancară.

ADVERTISEMENT

De la un an la altul, o realitatea cruntă s-a abătut asupra ”buzunarelor” românilor cu rate la bănci. E vorba de evoluția dobânzilor, care a înregistrat o creștere semnificativă. Astfel, în 2018, dobânda anuală efectivă pentru creditele ipotecare era de aproximativ 5%. În niciun deceniu, dacă ne uităm la 2025, vedem cum ea a ajuns la aproximativ 8%. Valoarea ei e în relație directă cu evoluția dobânzii de politică monetară stabilită de BNR.

Calculul pe care trebuie să-l știi înainte să te duci la bancă pentru un credit ipotecar de 50.000 de euro luat pe 30 de ani

Să trecem acum la un exemplu concret și să vedem cum evoluează dobânda la un credit ipotecar de 50.000 de euro luat pe 30 de ani. O analiză realizată de Iancu Guda, specialistul economic al Observator News, arată cum rata lunară se ajustează la fiecare modificare a indicelui de dobândă.

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă dobânda anuală efectivă crește de la 6% la 6,5%, rata lunară crește cu aproximativ 16 euro, de la 300 la 316 euro. Acest lucru reflectă impactul direct al variației dobânzilor asupra costurilor suportate de debitor.

ADVERTISEMENT

Așadar, înainte de a merge la bancă trebuie obligatoriu să aveți în vedere aceste fluctuații. Această realitate financiară vă va ajuta să vă gestionați datoriile într-un mod sustenabil.

O monitorizare atentă a evoluției dobânzilor și menținerea unei rezerve financiare pot contribui semnificativ la evitarea dificultăților în rambursarea împrumuturilor.

Cum să vă gestionați eficient obligațiile financiare

Un alt aspect important care nu trebuie neglijat este legat de bugetul pe care un creditor trebuie să-l aibă la dispoziție. Astfel, pentru o gestionare eficientă a obligațiilor financiare, specialiștii recomandă ca rata unui credit ipotecar să nu depășească 25% din venituri.

Apoi, dacă ne uităm la datoriile pentru nevoi personale sau achiziția de autovehicule, ele trebuie să fie limitate la 10% din venituri. Nu în ultimul rând, este indicat ca cel puțin 5% din venituri să fie alocate economiilor, pentru a putea face față eventualelor fluctuații ale dobânzilor.