News

Ce se întâmplă cu documentele depuse pe hârtie la ANAF. Decizia vizează sute de mii de firme și persoane

08.05.2021 | 17:02
Ce se intampla cu documentele depuse pe hartie la ANAF Decizia vizeaza sute de mii de firme si persoane
ADVERTISEMENT

Documentele trimise pe hârtie la ANAF ar putea să nu mai fie luate în considerare, iar decizia ar afecta sute de mii de firme și persoane. Un proiect de modificare a Codului de Procedură Fiscală a fost pus în dezbatere de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Decizia ar afecta toate persoanele juridice și persoanele fizice care practică o profesie liberale. Acestea vor fi obligate să se înscrie în Spațiul Privat Virtual (SPV) al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pentru a folosi exclusiv acest mijloc de comunicare electronică.

ADVERTISEMENT

Astfel, 1 milion de firme și peste 600.000 de persoane vor fi obligate să transmită online documente către ANAF. În acest moment, în SPV sunt înscrise acum circa 1,55-1,6 milioane de persoane fizice și juridice. Până la 1 milion sunt persoane fizice, în special cele care depun Declarația Unică, conform Profit.ro.

Proiect. Documentele depuse la ANAF pe hârtie nu vor mai fi luate în considerare

“Este de menționat că la data de 9 aprilie 2021 erau înregistrate în SPV un număr de 509.679 persoane juridice dintr-un număr total de 1.554.688 persoane juridice care ar trebui să se înregistreze in SPV.

ADVERTISEMENT

De asemenea, un număr de 34.720 persoane fizice care au cod de identificare fiscală sunt înregistrate în SPV (aici ar intra PFA-urile, de exemplu) dintr-un număr total de 662.128 de persoane fizice care au cod de identificare fiscală și care ar trebui să se înregistreze în SPV”, potrivit Ministerului Finanțelor.

La sfârșitul lui 2020, ANAF avea în evidență 1,53 milioane de contribuabili persoane juridice, din care doar 1,17 milioane erau active fiscal.

ADVERTISEMENT

Restul persoanelor era inactive sau aveau activitatea suspendată la Registrul Comerțului, conform sursei citate.

“În situația în care contribuabilii/plătitorii nu își îndeplinesc obligația comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță a cererilor, înscrisurilor sau oricăror altor documente,

ADVERTISEMENT

iar acestea sunt depuse la organul fiscal central în format letric, nu vor fi luate în considerare, urmând ca acesta să notifice contribuabilii/plătitorii cu privire la obligativitatea comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță”, conform Ministerului Finanțelor.

ADVERTISEMENT
Tags: