News

Ce se întâmplă cu Donald Trump după ce a fost găsit vinovat de dare de mită. Mai poate ajunge președinte

Donald Trump a devenit primul fost președinte SUA condamnat penal, după ce a primit verdictul vinovat în dosarul plăților către Stormy Daniels.
31.05.2024 | 09:09
Ce se intampla cu Donald Trump dupa ce a fost gasit vinovat de dare de mita Mai poate ajunge presedinte
Ce urmează pentru Trump după ce a fost găsit vinovat în procesul mitei către Stormy Daniels Sursa foto: The New Yorker, hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Juriul din New York care l-a găsit vinovat pe Donald Trump pentru 34 de infracțiuni de falsificare a documentelor contabile a pus capăt procesului fostului președinte, care a durat câteva săptămâni, dar a deschis o nouă etapă a acestui caz istoric.

Ce se întâmplă cu Donald Trump după ce a fost găsit vinovat

Aflat acum în poziția unică de a fi primul fost președinte al SUA condamnat pentru o infracțiune, Trump se confruntă cu posibilitatea unei pedepse cu închisoarea cu executare sau cu suspendare pentru infracțiunile sale care decurg din schema de corupție pe care a facilitat-o înainte de alegerile prezidențiale din 2016.

ADVERTISEMENT

Trump – care este cunoscut pentru faptul că depune apeluri la hotărârile judecătorești împotriva sa a căror judecare se întinde în timp – ar putea, de asemenea, să facă apel la verdictul primit, ceea ce ar putea întârzia semnificativ pronunțarea sentinței sale, stabilită în prezent pentru 11 iulie.

Când își va afla sentința?

Judecătorul Juan Merchan a stabilit ca sentința lui Trump să fie pronunțată pe 11 iulie, la ora 10.00 (17.00, ora României). Merchan l-ar putea condamna pe Trump la eliberare condiționată sau până la 4 ani pentru fiecare acuzație în închisoarea de stat, cu un maxim de 20 de ani, pedeapsă cumulată.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, fostul președinte va rămâne în libertate în așteptarea sentinței. Procurorii nu au cerut ca Trump să plătească vreo cauțiune.

Poate să facă apel la verdictul primit?

Trump a făcut apel în mod constant la hotărârile judecătorești împotriva sa, în încercarea de a întârzia procedurile sau de a ajunge în cele din urmă în fața unei instanțe care ar putea fi de partea sa. Cazul din New York nu este diferit.

ADVERTISEMENT

La scurt timp după ce Trump a fost condamnat, avocatul său, Todd Blanche, i-a cerut lui Merchan achitarea, în pofida verdictului de vinovăție. Judecătorul a respins cererea pro forma.

Pe parcursul procesului, echipa juridică a lui Trump a luat alte măsuri pentru a-și păstra dreptul de a face apel la un potențial verdict de vinovăție, analizând hotărârile judecătorului privind mărturiile și probele. Ei sunt aproape siguri că vor depune un astfel de apel în următoarele săptămâni.

ADVERTISEMENT

Poate Donald Trump să mai fie ales președinte?

Pe scurt, da. Richard L. Hasen, profesor de drept la Universitatea California din Los Angeles, – unul dintre cei mai importanți experți din țară în materie de drept electoral – a afirmat în mod constant că nimic din Constituția SUA nu interzice unui infractor condamnat să candideze la cea mai înaltă funcție a națiunii.

„Din punct de vedere legal, nimic nu se schimbă în statutul de candidat al lui Trump”, a scris Hasen, citat de CNN „Constituția conține doar câteva condiții pentru a putea candida la o funcție publică (să aibă cel puțin 35 de ani, să fie cetățean născut natural și să fie rezident al SUA de cel puțin 14 ani)”, a continuat Hasen.

În plus, statele nu îl pot descalifica pe Trump să candideze din cauza eforturilor sale de a anula alegerile din 2020 ca urmare a deciziei Curții Supreme de la începutul acestui an „și nu pot adăuga reglemntări precum eliminarea infractorilor condamnați de pe buletinul de vot”, a mai precizat Hasen.

Ce se întâmplă cu dreptul său de a vota?

Deși Trump, în calitate de rezident al Floridei, se supune legilor draconice ale statului care le privează de dreptul de vot pe anumite persoane cu condamnări penale, el ar putea beneficia în cele din urmă de modul în care legiuitorii din New York au facilitat în 2021 redobândirea dreptului de vot pentru infractori.

În ceea ce privește verdictul de vinovăție din Manhattan care tocmai a fost pronunțat, dreptul lui Trump de a vota în Florida la alegerile din noiembrie va depinde de faptul dacă va fi condamnat la o pedeapsă cu închisoarea și dacă a terminat de ispășit această pedeapsă până la data alegerilor.

În Florida, infractorilor li se interzice să voteze până când își ispășesc integral pedeapsa – inclusiv orice eliberare supravegheată – și până când plătesc amenzile și taxele aferente.

Această ultimă cerință a făcut obiectul unui litigiu după ce legislativul condus de Partidul Republican din Florida a adoptat o lege care a subminat un amendament constituțional al statului care permite persoanelor condamnate pentru infracțiuni să își recapete dreptul de vot.

Interdicțiile de a vota pentru infractorii din Florida se aplică persoanelor cu condamnări din afara statului. Cu toate acestea, în cazul în care condamnarea unui cetățean din Florida are loc în afara statului, Florida se supune legilor statului respectiv în ceea ce privește modul în care infractorul își poate redobândi dreptul de vot.

În New York, grație unei legi din 2021, persoanele condamnate pentru infracțiuni grave își recapătă dreptul de vot odată ce își termină perioada de încarcerare, chiar dacă sunt încă supuse eliberării condiționate.

Aceasta înseamnă că lui Trump i s-ar putea refuza dreptul de vot în Florida doar dacă, la momentul alegerilor, execută o pedeapsă cu închisoarea pentru condamnarea din Manhattan.

Ce înseamnă verdictul pentru celelalte procese penale ale lui Trump?

Verdictul primit de Trump nu înseamnă mare lucru pentru celelalte trei procese penale ale sale, care vor continua să se desfășoare așa cum au fost înainte ca el să fie găsit vinovat în cazul din New York.

Procesul penal federal de subversiune electorală al lui Trump a fost suspendat în timp ce Curtea Supremă a SUA analizează cererile sale de imunitate prezidențială.

Judecătorul care supraveghează procesul său privind documentele clasificate din Florida a amânat judecata pe termen nelimitat. Iar procesul de subminare a alegerilor din Georgia se află într-un „purgatoriu” juridic în timp ce Trump și mai mulți dintre coinculpații săi încearcă să îl descalifice pe procurorul din Atlanta care a formulat acuzațiile.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”