Potrivit specialiștilor în Drept, victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale va pune capăt, în esență, proceselor penale intentate împotriva sa, cel puțin pentru cei patru ani în care va ocupa Casa Albă. O situație aparte o reprezintă cazul din New York, unde deja a fost judecat la nivel statal cu privire la utilizarea banilor de campanie, unde urmează să-și primească sentința.
Primul fost președinte al SUA care se confruntă cu acuzații penale, Trump s-a confruntat, în cea mai mare parte a acestui an, cu patru urmăriri penale simultane, pentru acuzații care variază de la încercarea sa de a mușamaliza o plată de bani secretă către starul porno Stormy Daniels în timpul campaniei din 2016 la încercările sale de a anula înfrângerea în alegerile din 2020.
În luna mai, un juriu din New York l-a găsit vinovat de falsificarea înregistrărilor contabile legate de banii oferiți lui Stormy Daniels, devenind astfel primul fost președinte al SUA condamnat pentru o infracțiune.
Trump, un republican, a declarat la 24 octombrie că îl va concedia pe consilierul special al SUA, Jack Smith – care a condus urmăririle penale federale privind încercările sale de a anula înfrângerea sa electorală și păstrarea de documente clasificate după ce a părăsit funcția – „în două secunde” de la depunerea jurământului.
Trump a pledat nevinovat la toate acuzațiile și a catalogat urmărirea penală drept motivată politic.
„Poporul american a auzit argumentele acestor procurori democrați împotriva președintelui Trump și oricum l-au reales”, a declarat Mike Davis, fondatorul Article III Project, un grup conservator de susținere juridică, pentru Reuters.
În timp ce Trump, în calitate de președinte, va avea autoritatea de a-l concedia pe Smith și de a închide cazurile federale împotriva sa, el nu va avea același control asupra cazului din New York sau asupra urmăririi penale din Georgia împotriva sa pentru că a încercat să anuleze înfrângerea din 2020 în acel stat.
Dar rolul său unic de președinte face puțin probabil ca el să se confrunte cu consecințe juridice în oricare dintre cazuri în timpul mandatului său. „Este clar că a dat roade să se insiste agresiv pentru a amâna aceste cazuri cât mai mult posibil”, este de părere și Jessica Levinson, profesor de drept constituțional la Loyola Law School.
Richard Painter, profesor de drept la Universitatea din Minnesota și avocat-șef pe probleme de etică al fostului președinte George W. Bush, este de părere că procurorul special însărcinat să se ocupe de dosarele lui Trump, Jack Smith, va fi demis.
„Este cu siguranță o situație foarte dificilă pentru procurori. Procurorul federal aproape sigur va fi demis de președintele Trump imediat ce își va prelua din nou funcția în ianuarie”, a declarat acesta, precizând că ar fi „foarte dificil” ca Trump să fie împiedicat să îl demită pe procurorul special odată ce va recâștiga controlul asupra Casei Albe.
„Curtea Supremă a Statelor Unite și cazul Trump vs. Statele Unite au arătat foarte clar că președintele are un control aproape complet asupra Departamentului de Justiție și ar putea determina demiterea unui procuror special.
Judecătorul ar putea încerca să mențină cazul în viață pentru o vreme în Districtul Columbia, dar cred că acest lucru ar fi foarte dificil cu Departamentul de Justiție, începând cu președintele care cere ca cazul să fie respins”, a declarat profesorul Painter. „Același lucru s-ar întâmpla și în Florida cu cazul federal de acolo”.
Trump trebuie să se prezinte la tribunal pe 26 noiembrie pentru a primi o sentință pentru condamnarea sa de la începutul acestui an pentru 34 de capete de acuzare de falsificare a înregistrărilor comerciale pentru a acoperi o plată de bani făcută în timpul campaniei din 2016 vedetei de filme pentru adulți Stormy Daniels.
Rămâne deschisă întrebarea dacă această sentință va fi pronunțată sau nu.
Judecătorul Juan Merchan și-a dat termen până la 12 noiembrie pentru a decide dacă va șterge condamnarea după decizia Curții Supreme din această vară care a acordat președintelui o anumită imunitate prezidențială. Dacă judecătorul face acest lucru, acuzațiile vor fi respinse, iar Trump nu va fi condamnat.
Dar dacă judecătorul decide să mențină condamnarea intactă, avocații lui Trump mai mult ca sigur vor cere amânarea sentinței pentru a înainta apel la decizia de condamnare. Iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, avocații acestuia intenționează să facă apel la decizia privind imunitatea la curțile de apel de stat și, eventual, până la Curtea Supremă a SUA, pentru a solicita instanțelor să amâne pronunțarea sentinței lui Trump până la epuizarea tuturor apelurilor, ceea ce ar putea dura luni de zile.
În cazul în care Merchan merge mai departe cu pronunțarea sentinței, Trump ar putea fi obligat să execute până la patru ani de închisoare, însă judecătorul nu este obligat să îl condamne pe președintele ales la închisoare și ar putea impune o pedeapsă mai mică, cum ar fi eliberarea condiționată, internarea la domiciliu, muncă în folosul comunității sau o amendă.
Orice sentință, desigur, va fi complicată de faptul că Trump urmează să preia funcția la 20 ianuarie 2025. Este probabil ca avocații lui Trump să își modeleze apelurile pentru a ridica probleme constituționale care să conteste dacă un judecător de stat poate condamna un președinte ales, ceea ce ar putea bloca cazul în instanțe timp de ani de zile.
Deoarece este un caz de stat, Trump nu are puterea de a se grația anul viitor, după ce va fi învestit în funcție. Totuși, experții în Drept sunt sceptici că Donald Trump ar putea primi o pedeapsa cu închisoarea în acest caz, chiar dacă se ajunge la pronunțarea unei sentințe.
„O pedeapsă cu închisoarea este foarte puțin probabilă având în vedere natura infracțiunii, dar ar putea foarte bine să fie pus în probațiune și să trebuiască să se prezinte la un ofițer de probațiune prin Zoom, presupun, din Biroul Oval, ceea ce ar fi o premieră – ca președintele să se prezinte în mod regulat la un ofițer de probațiune de stat în baza unui ordin judecătoresc”, a mai precizat profesorul Painter. „Dar acesta ar putea foarte bine să fie rezultatul probabil al acestui caz din New York atunci când va avea loc pronunțarea sentinței.”
Procurorii din Fulton County, Georgia, au folosit anul trecut celebrele legi RICO – dezvoltate pentru a combate crima organizată – pentru a-l acuza pe Trump de o presupusă conspirație menită să anuleze înfrângerea sa în acest stat în alegerile din 2020.
Trump nu va putea pune capăt urmăririi penale, dar avocatul său a declarat deja în instanță că va încerca să întrerupă orice activitate legată de Trump pe baza unui argument conform căruia un președinte nu ar trebui să se confrunte cu povara unei urmăriri penale în timp ce se află în funcție.
Trump și opt dintre cei 14 co-inculpați ai săi în acest caz cer unei curți de apel din Georgia să descalifice procurorul principal, Fani Willis, procurorul districtului Fulton County, din cauza unei presupuse conduite necorespunzătoare care rezultă dintr-o relație romantică pe care aceasta a avut-o cu un fost adjunct. Argumentele orale sunt programate pentru 5 decembrie.
Dacă acest demers eșuează, cazul va putea continua împotriva celorlalți co-inculpați, printre care se numără fostul avocat personal al lui Trump, Rudy Giuliani, și șeful de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows. Însă experții juridici se așteaptă ca procesul împotriva lui Trump să nu progreseze atât timp cât acesta rămâne la Casa Albă.
Trump se apără, de asemenea, în mai multe procese civile, inclusiv cele privind rolul său în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA, două cazuri de defăimare aduse de E. Jean Carroll , și un caz de fraudă civilă intentat de procurorul general din New York, în care Trump a fost obligat să plătească aproape 454 de milioane de dolari în daune.
În septembrie, curțile de apel de stat și federale din New York au audiat argumentele pentru două dintre apelurile civile ale lui Trump.
Trump a pierdut două procese de defăimare în fața lui Carroll în 2023 și 2024 în instanța federală, după ce un juriu l-a găsit responsabil pentru abuzul sexual asupra editorialistei și defăimarea ei ulterioară. Două jurii i-au acordat lui Carroll 5 milioane de dolari și 83 de milioane de dolari.
O curte federală de apel a audiat apelul lui Trump de a respinge primul verdict Carroll în septembrie. Instanța nu a emis încă o decizie.
Mai târziu în cursul lunii, o curte de apel statală a audiat argumentele în eforturile lui Trump de a respinge sentința civilă de fraudă în valoare de 454 de milioane de dolari împotriva sa, în care un judecător a constatat că el, fiii săi adulți și compania sa au umflat în mod fraudulos valoarea activelor lui Trump pentru a obține rate mai bune la credite și asigurări.
Curtea de apel formată din cinci judecători a părut dispusă să reducă cel puțin amenda impusă lui Trump, deși nu a emis încă o decizie. Această hotărâre poate fi atacată la cea mai înaltă curte de apel din New York.
De asemenea, Trump se confruntă în continuare cu procese civile intentate de congresmenii democrați și alte persoane cu privire la rolul său în atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu.
Este posibil ca toate aceste cazuri să continue să se desfășoare chiar și în timp ce Trump își îndeplinește al doilea mandat la Casa Albă. Într-o hotărâre a Curții Supreme din 1997, care rezultă dintr-un proces civil în care a fost implicat președintele de atunci Bill Clinton, judecătorii au decis în unanimitate că președinții în exercițiu nu pot invoca imunitatea prezidențială pentru a evita litigiile civile în timpul mandatului.