News

Ce se întâmplă cu dosarul Roșia Montană. Ministrul Culturii: ”Va fi discutat la UNESCO: 99% șanse să fie aprobat”

Ministrul Culturii a făcut un anunț important privind dosarul Roșia Montană. Acesta urmează a fi discutat la UNESCO, având șanse mari să fie aprobat.
19.07.2021 | 08:19
Ce se intampla cu dosarul Rosia Montana Ministrul Culturii Va fi discutat la UNESCO 99 sanse sa fie aprobat
Ce se întâmplă cu dosarul Roșia Montană. Ministrul Culturii: ”Va fi discutat la UNESCO: 99%, șanse să fie aprobat”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a făcut un anunț important în ceea ce privește Roșia Montană. Oficialul a dezvăluit că dosarul zonei va fi discutat peste o săptămână la UNESCO și, în proporție de 99%, acesta poate fi aprobat.

Dosarul Roșia Montană va fi discutat la UNESCO. Ministrul Culturii: ”În proporție de 99% poate fi aprobat”

Încă de la începutul anului 2020, Guvernul României a trimis o notificare pentru ca situl de la Roșia Montană să fie introdus în patrimoniul UNESCO.

ADVERTISEMENT

Această reintroducere a Roșiei Montane pe lista UNESCO a fost posibilă și datorită unor ample proteste făcute de societatea civilă. Reamintim că sute de persoane au protestat în ultimii ani pentru ca guvernul să se țină de cuvânt pe această speță.

La mai bine de un an distanță, visul societății civile prinde contur. Întrebat care sunt șansele ca zona să fie introdusă în patrimoniul mondial UNESCO, ministrul Gheorghiu a spus că acestea sunt foarte mari, fiind vorba mai degrabă de o formalitate.

ADVERTISEMENT

”99% pentru că se ştie deja părerea experţilor din acele comisii de specialitate şi în momentul în care a fost analizat dosarul şi discuţiile care au urmat – Institutul Naţional al Patrimoniului este în permanentă consultare cu cei de a UNESCO, în plus şi specialişti români sunt membri ai acestor comisii internaţionale – aşadar se cam ştie care e cursul acestei integrări în patrimoniul internaţional UNESCO.

Vorbim de parafare, practic trebuie oficializată această integrare, nu există acolo anumite dubii dacă ar trebui sau nu integrat în patrimoniul internaţional UNESCO din partea lor”, a declarat ministrul Culturii, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

Ministrul Gheorghiu, poziție fermă privind mineritul din zonă

În ieșirea sa publică din aceste zile, oficialul de la Cultură a reclamat ceea ce a numit ”comunicare ambiguă” în ceea ce priveşte dosarul Roşia Montană, arătând că există politicieni care ”pledează pentru o începere cât mai grabnică a mineritului acolo”.

În acest context, Gheorghiu a afirmat că ”integrarea în UNESCO şi mineritul nu sunt două chestiuni care se exclud una pe cealaltă”. El a atras atenţia asupra faptului că, nu se ştie cum se pot propaga eventuale cianuri depozitate acolo în caz de inundaţii.

ADVERTISEMENT

Săptămâna trecută, Bogdan Gheorghiu a spus că indiferent dacă Roşia Montană va fi inclusă sau nu în patrimoniul UNESCO, zona este protejată de legea patrimoniului naţional românesc.

ADVERTISEMENT