La intrarea în țară, debitul Dunării este în scădere, ajungând la 3.300 de metri cubi pe secundă și se estimează că va coborî la 2.900 de metri cubi pe secundă, ceea ce reprezintă aproape jumătate din media multianuală pentru luna august, informează experții de la Apele Române.
Peste 450 de localități, inclusiv 8 orașe și parțial municipiul Iași, care sunt alimentate prin sisteme centralizate, primesc apă cu restricții în anumite perioade ale zilei, scrie News.ro.
„Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în scădere, având valoarea de 3.300 mc/s şi va ajunge în jurul valorii 2.900 mc/s, fiind aproape la jumătate faţă de media multianuală a lunii august (4.300 mc/s). În aval de Porţile de Fier, debitele au fost în scădere”, au transmis, vineri, reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române.
Aceștia monitorizează resursele de apă pentru a asigura cerințele de consum și aplică prevederile Planului de restricții și utilizare a apei în perioade deficitare.
Conform sursei citate, în prezent, 453 de localități, dintre care 8 orașe (Dorohoi, Novaci, Târgu Neamț, Târgu Ocna, Roman, Pașcani, Hârlău și parțial municipiul Iași) care beneficiază de sisteme centralizate de alimentare cu apă, sunt afectate de lipsa resurselor, dar apa este furnizată cu restricții în anumite intervale orare.
Județele afectate foarte mult sunt Botoșani, cu 156 de localități, Iași, cu 90 de localități, Vrancea, cu 37 de localități, Neamț, cu 31 de localități, Gorj, cu 28 de localități, Bacău, cu 19 localități, Galați, cu 15 localități, Dolj, cu 14 localități, Mehedinți, cu 11 localități, Hunedoara și Vaslui, cu câte 10 localități, Olt, cu 8 localități, Argeș, cu 6 localități, Suceava și Giurgiu, cu câte 5 localități.
„În prezent, 266 de localităţi care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale, sunt afectate de secetă, cu fântâni secate (amplasate pe domeniul public al statului). Cele mai multe localităţi sunt în judeţele Botoşani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Galaţi, Olt şi Gorj”, a adăugat sursa citată.
Cele mai grav afectate județe sunt Botoșani, cu 150 de localități, inclusiv parțial municipiul Dorohoi, Vaslui, cu 62 de localități, Bacău, cu 18 localități, Neamț, cu 12 localități, Suceava, cu 10 localități și Galați, cu 5 localități.
„Din cele 120 de secţiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 34 de secţiuni s-au înregistrat debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerinţelor sub aspect cantitativ”, au subliniat reprezentanţii Apele Române.