News

Ce se întâmplă cu economia României! Pandemia a generat o scădere a PIB-ului

28.11.2020 | 17:22
Ce se intampla cu economia Romaniei Pandemia a generat o scadere a PIBului
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune ce se întâmplă cu economia României! Conform specialiștilor, aceasta va avea o scădere a PIB de 5% la nivelul 2020. Totul se întâmplă din cauza pandemiei.

Mai mulți cercetători ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca spun că după o scădere-record a PIB în trimestrul al 2-lea și o recuperare lentă în al treilea trimestru, urmează o nouă scădere prevăzută pentru ultimele trei luni ale anului.

ADVERTISEMENT

,,După performanța economică puternică din primele două luni ale anului 2020, PIB-ul României a resimțit impactul pandemiei și a stării de urgență instituite de autoritățile românești încă din luna martie, anulând astfel acel start puternic din lunile ianuarie și februarie.

Anunț ferm despre economia României!

În consecință, primul trimestru al anului a adus o stagnare economică (-0,04%, date revizuite) în comparație cu nivelul PIB-ului din ultimul trimestru al anului 2019’’, informează un comunicat UBB.

ADVERTISEMENT

De altfel, datele Institutului Național de Statistică arată că trimestrul doi al anului a fost cel mai grav afectat de pandemie. Acesta a venit la pachet cu o scădere economică record de 12,2% față de primul trimestru.

Cifra reprezintă, de fapt, o scădere a PIB-ului trimestrial pe care economia românească nu a mai întâlnit-o după Revoluție. Conform analiștilor au fost depășite și recordurile negative trimestriale ale crizei economico-financiare din 2008-2009.

ADVERTISEMENT

După această scădere-record, modelul DFM al cercetătorilor UBB prevedea o revenire puternică în cel de al treilea trimestru (+8,1%), însă primele estimări statistice oficiale indică faptul că această revenire a fost mult mai moderată.

Economia României arată o creștere de „doar” +5,6% în această perioadă față de trimestrul precedent. În termeni anuali, PIB-ul României a cumulat o scădere de 6,0% față de trimestrul III al anului 2019, ceea ce reprezintă, în același timp, o scădere sub media țărilor UE (-4,3%).

ADVERTISEMENT

,,Scenariul cel mai probabil în momentul de față arată că PIB-ul României va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei în cursul anului 2022, această revenire fiind condiționată și de producția și livrarea eficientă a vaccinului împotriva Covid-19 la nivelul întregului teritoriu al țării, respectiv de utilizarea înțeleaptă a fondurilor substanțiale de sprijin economic oferite de UE”, precizează cercetătorii UBB.

Potrivit sursei anterior citată, scăderea pune o piedică importantă în calea creșterii economiei românești din ultimele luni, și indică în mod cert faptul că revenirea în formă de „V” nu mai este o așteptare realistă.

ADVERTISEMENT