Prețurile la curent și gaze naturale cresc de la o zi la alta, iar autoritățile încă nu au luat decizii clare cu privire la protecția consumatorilor din România.
Poate că problema n-ar fi fost atât de apăsătoare dacă s-ar fi întâmplat într-o lună de primăvară, oferind mai mult timp de răgaz pentru găsirea unor soluții eficiente.
Totuși, contextul nefavorabil a făcut ca aceste majorări uriașe ale prețurilor să aibă loc spre finalul verii, în prag de toamnă.
Milioane de români se văd acum puși în situația de a intra pe un teritoriu necunoscut, având în vedere că iernile din țară nu sunt neapărat prietenoase. Chiar și în lipsa zăpezii, temperaturile scad simțitor, iar locuințele trebuie încălzite într-un fel sau altul.
În trecut, cei ce nu se bazau pe rețeaua de gaze puteau să se orienteze către un calorifer electric. Acum, însă, românii s-ar putea gândi de două ori înainte să pornească vreun aparat de acest fel. Sau oricare altul, de fapt.
Pare că nimic nu anunța dezastrul ce urma să lovească buzunarele cetățenilor, nici la nivel național, nici la nivelul Uniunii Europene și nici în general, în lume.
Desigur, privind retrospectiv, semnele au fost acolo încă de la bun început. Contracția pieței de anul trecut, din cauza măsurilor restrictive impuse în multe zone ale lumii, a avut ca revers o revenire mai puternică decât se anticipa. Astfel, marii producători de materie primă nu au mai putut ține pasul și au apărut probleme în lanțul de aprovizionare.
Nu a ajutat prea mult nici liberalizarea pieței, care pare că a fost speculată mai degrabă de furnizorii disponibili pentru încheierea contractelor. Astfel, românii care sperau la facturi mai mici s-au trezit, culmea, că au de plătit mai mult.
Eurostat a publicat date cu privire la prețul curentului electric și al gazelor naturale în prima jumătate a lui 2021.
În imaginea de mai jos se observă întâi evoluția prețurilor între prima parte a lui 2008 și prima parte a lui 2021, pe jumătăți de an.
Prețul la gaze naturale a rămas relativ constant de-a lungul ultimilor 13 ani, crescând de la 5,8 la 6,4 euro pentru 100 kWh (Eurostat folosește pentru ambele componente aceeași unitate de măsură, unde 1 m^3 de gaze = 10,55 kWh), fiind însă relativ stabil între aceste valori.
Pe de altă parte, prețul la energie electrică a crescut semnificativ în ultimul deceniu și ceva, ajungând de la 16 la aproape 22 de euro pe 100 kWh.
Prețurile au crescut în România mai rapid decât în alte state europene în prima jumătate a lui 2021, comparativ cu aceeași perioadă a lui 2020.
România se află pe locul trei în topul scumpirilor în perioada respectivă, cu o creștere a prețului de 7% de la an la an. Ne depășesc doar polonezii, cu 8% și slovenii, cu 15%.
Alții s-au bucurat de scăderi ale prețurilor, pe de altă parte. Olandezii plăteau cu 10% mai puțin la factură, ciprioții cu 7%, iar lituanienii cu 6% mai puțin.
În ceea ce privește prețurile la gaze, în prima parte a lui 2021, acestea au scăzut în 20 de state membre UE, inclusiv în România. Scăderea de ala noi a fost însă una insesizabilă.
Folosind site-ul OPCOM (Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale din România), FANATIK îți poate arăta ce s-a întâmplat în ultimul an și jumătate pe piața curentului electric.
Pentru simplitate în comparația datelor, a fost aleasă data de 1 a fiecărei luni analizate. Indicele folosit în comparație este ROPEX_DAM_Base, care reprezintă media aritmetică zilnică a prețurilor de închidere a pieței pentru ziua următoare.
Într-adevăr, o creștere ușoară și constantă a prețurilor se remarcă pe tot parcursul ultimului an și jumătate.
Totuși, începând cu luna iulie, prețurile au luat-o rapid în sus. A fost adăugată și data de astăzi în grafic, astfel încât să poți observa cât de mare a fost saltul prețului de la începutul lunii și până acum.
Un MWh costa 140,49 lei la începutul lui 2020 și a coborât chiar la 97,91 lei în noiembrie 2020. De atunci, însă, prețurile au urmat un trend ascendent.
Anul 2021 a început cu un preț de 185,77 lei/ MWh, preț care ajungea la 292.24 lei în luna iunie.
Iulie a adus prima creștere semnificativă de preț, la 465,05 lei/ MWh, apărând o scădere ușoară în august, la 393,49 lei/ MWh.
Luna trecută, în septembrie curentul electric a ajuns la 549,74 lei/ MWh, iar luna octombrie a debutat cu prețul de 708,25 lei/ MWh. În ultimele trei săptămâni, tarifele au accelerat și mai tare, astfel că astăzi, un MWh se tranzacționează la 1.021,93 lei.
Din păcate, site-ul OPCOM nu afișează și istoricul prețurilor la gaze în aceeași perioadă de timp cu cea pentru tarifele la energie electrică.
Totuși, un grafic de pe site-ul Bursei Române de Mărfuri arată situația acestei piețe, la fel de dezastruoasă precum cea a curentului electric.
Cotația gazelor naturale pentru clienții finali se situa la 116,8 lei/MWh la 30 ianuarie 2021. În data de 27 august, prețul era de 271,07 lei pe MWh, în 17 septembrie creștea la 316,79 lei pe MWh, iar la ultima cotație, din data de 24 septembrie, prețul era de 397,83 lei / MWh.
Astfel, prețul la curent e de peste 5 ori mai mare acum decât era la începutul lui 2021. Prețul gazelor e cam de 3 ori și jumătate mai mare decât era în prima lună a anului.
E greu de spus unde se vor opri aceste prețuri, iar asta depinde în mare parte de eforturile pe care le va face statul pentru a-i proteja pe consumatorii industriali și casnici.