News

Ce se întâmplă cu examenul de admitere la colegii. Sorin Cîmpeanu: ”Subiectele vor fi elaborate de autoritățile naționale”. Update

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a reacționat joi, după ce unele organizații i-au cerut să elimine articolul care oferă colegiilor naționale posibilitatea de a organiza concursuri proprii de admitere în clasa a IX-a.
25.08.2022 | 13:52
Ce se intampla cu examenul de admitere la colegii Sorin Cimpeanu Subiectele vor fi elaborate de autoritatile nationale Update
Sorin Cîmpeanu a declarat că subiectele pentru examenul de admitere la colegii vor fi elaborate de autoritățile naționale. Foto: facebook.com/SorinMCimpeanu
ADVERTISEMENT
25-08-2022
14:50

Cîmpeanu a făcut noi precizări referitoare la admiterea în colegii

Ministrul Sorin Cîmpeanu a primit peste 1.500 de seturi de propuneri de îmbunătățire a legii învățământului. Referitor la admiterea în colegii, ministrul educației a făcut o nouă serie de precizări. Cîmpeanu a insistat asupra faptului că subiectele vor fi făcute ”la centru” pentru a nu exista suspiciuni. Mai mult, colegiile pot să organizeze examene pentru câte clase vor și subiectele pot fi cu adevărat dificile, spre deosebire de examenele naționale.

E o șansă în plus pentru colegiile care vor să își formeze clase de excelență. Acest concurs se va susține în colegiile care vor dori, după susținerea evaluării naționale. Cel mai devreme asta va fi în 2024. Vom vedea disponibilitatea de implicare a altor entități, am discutat cu Academia Română. Subiectele vor fi elaborate la nivel național.

Pot organiza pentru o clasă din 10, două din zece, oricâte. Evaluarea Națională va avea subiecte de la foarte ușor la complicat. Mai puțini itemi ușori pot exista la subiectele de admitere. Colegiile au șansa să propună o altă probă. Am dat exemplu limba germană, engleză.

Se vor organiza subiecte în altă parte din colegii, am înțeles că încrederea în profesori e la o cotă foarte scăzută, e un lucru trist și ilogic, noi părinții ne dorim să ne trimitem copiii în colegii unde nu avem încredere în profesori. Subiectele vor fi făcute în altă parte, pot să facă meditații cu oricine”, a punctat Cîmpeanu.

În urmă cu trei zile, Sorin Cîmpeanu a primit o scrisoare deschisă semnată de mai multe organizații de părinți și elevi. În document s-a solicitat eliminarea din proiectul legii învățământului preuniversitar a unui articol care oferea colegiilor naționale posibilitatea de a organiza concursuri proprii de admitere.

Lămuriri despre examenul de admitere la colegii

A fost vizat alineatul 2 din articolul 70 al proiectului de lege. Acesta prevede că unitățile de învățământ cu statut de Colegiu național pot organiza concurs de admitere pentru maximum 90% din numărul de locuri atribuite prin planul de școlarizare.

ADVERTISEMENT

Locurile care mai rămân ar urma să fie ocupate prin repartiție computerizată, în urma susținerii Evaluării Naționale. Semnatarii scrisorii au apreciat că acordarea dreptului de organizare a unui concurs de admitere în învățământul liceal doar pentru unitățile de învățământ cu statut de colegiu național reprezintă o măsură preferențială și inechitabilă în raport cu alte licee.

S-a mai arătat că măsura nu este susținută nici de profesori, nici de elevi, conform rezultatelor sondajului realizat de Fundația World Vision România. Încă o problemă care a stârnit multe nemulțumiri și critici are legătură cu organizarea acestor concursuri de admitere cu subiecte proprii.

ADVERTISEMENT

Practic, fără un control extern al calității și fără supervizare din partea Ministerului Educației, așa cum au acuzat organizațiile de părinți și elevi. În scrisoarea deschisă s-a transmis că o astfel de practică nu reprezintă decât o dedicație pentru colegiile centenare.

Sorin Cîmpeanu a invitat la o lecturare mai atentă

Acest aspect i-a fost prezentat lui Sorin Cîmpeanu și în cadrul intervenției sale de la Digi 24. Prezentatoarea de știri i-a spus ministrului educației că părinții au subliniat că astfel vor fi favorizați elevii din familiile bogate, în detrimentul elevilor care învață bine, dar care au familii cu situație financiară mai modestă.

ADVERTISEMENT

Revenind la scrisoarea deschisă, organizațiile citate au subliniat că pregătirea subiectelor pentru admitere de către profesorii colegiilor ar încuraja industria meditațiilor.

Cei care au formulat acuzațiile, dacă citeau atent, ar fi aflat că aceste subiecte nu vor fi elaborate de profesorii din colegii. Sunt discuții și cu Academia Română, care și-a declarat disponibilitatea de a colabora.

ADVERTISEMENT

Este îngrijorătoare lipsa de încredere a unor părinți cu privire la acești profesori din colegii. Subiectele vor fi elaborate de autoritățile naționale.” În continuare, ministrului i-a fost prezentată o întrebare formulată de un părinte.

Ce rol au calificativele de la Educație Fizică

Acesta dorea să afle de ce un elev care a luat 9.90 la Evaluarea Națională trebuie să susțină încă nu examen. ”Nu trebuie. Acel elev se poate opri și poate opta pentru colegiul pe care îl dorește, urmând să fie subiectul repartiției computerizate. Nu se ia nimic din ce au. E o șansă în plus pentru ca fiecare să ajungă unde dorește.”

Altfel, Cîmpeanu a fost întrebat și despre luarea în calcul a modificării sistemului de evaluare pentru trei discipline – calificative în loc de note. Profesorii de sport au semnalat că înlocuirea notelor cu aceste calificative va scădea interesul pentru sport.

În opinia ministrului educației, abordarea aceasta este total falsă, întrucât numărul orelor de sport va crește. În acest context, el a punctat că aceste calificative nu vor mai conta la media finală. Sorin Cîmpeanu a mai spus că pachetul cu legile educației se bazează pe eliminarea inechităților din sistemul de educație.

ADVERTISEMENT