Mai exact Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului. Concret, firmele vor fi obligate de la 1 ianuarie 2025 să încarce în sistemul e-Factura toate facturile emise către persoanele fizice. Până acum acest lucru era obligatoriu doar pentru facturile transmise persoanelor juridice.
În această situație vor fi toți marii jucători de pe piață, inclusiv Electrica, Hidroenergetica, EON Gaz sau alții. Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a anunțat deja într-un comunicat că milioane de români riscă să fie ”deconectați” de la energie electrică și gaze naturale din cauza acestui sistem e-Factura.
ANAF încearcă, ulterior, să explice de ce grijile nu sunt justificate. ”Începând cu 1 ianuarie 2025, furnizorii de energie electrică şi gaze naturale sunt obligaţi să emită facturile exclusiv prin sistemul naţional de facturare electronică, RO e-Factura.
Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenţia că această măsură, deşi intenţionează să modernizeze procesul de facturare, riscă să arunce milioane de cetăţeni în întuneric şi frig, din cauza unei implementări pripite şi lipsite de suport adecvat pentru populaţie”, au precizat reprezentanţii FACIAS în comunicat.
Care ar fi logica din spatele acestui comunicat? Doar 1,6 milioane de români (persoane fizice) ar exista în Spațiul Virtual Privat (SPV), astfel că restul ar rămâne fără posibilitatea să primească facturile, așadar vor rămâne fără gaz sau electricitate. Cu toate acestea, ANAF a explicat că ipoteza FACIAS este falsă.
Asta, pentru că nicio persoană fizică nu are obligația să fie parte din SPV, doar firmele trebuie să respecte această regulă. ”Potrivit art. 101 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 120/2021, în relaţia B2C, furnizorii/prestatorii sunt obligaţi să transmită facturile emise către destinatari conform prevederilor art. 319 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Concret, furnizorii vor transmite în continuare facturile emise către destinatari, în cadrul unei relaţii B2C, în conformitate cu prevederile art. 319 din Codul fiscal, respectiv pe suport hârtie sau orice alt suport, inclusiv electronic, având, totodată, obligaţia de a transmite respectivele facturi şi în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura”, este precizat în comunicat, conform Digi 24.
ANAF anunță, așadar, că obligația revine exclusiv operatorilor economici care trebuie să raportez în sistem aceste facturi. Oamenii de rând, persoanele fizice, nu ar trebui să aibă niciun motiv de îngrijorare pentru că nimeni nu le va cere vreodată să se înregistreze în sistemul SPV creat de ANAF.
”În concluzie, modalitatea de transmitere a facturilor emise în relaţia B2C nu se modifică, elementul de noutate fiind raportarea în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura a acestora de către emitenţi. ANAF încurajează contribuabilii să se informeze exclusiv din surse oficiale, pentru a evita confuziile sau interpretările greşite”, mai este precizat în comunicat.