News

Ce se întâmplă cu facturile la energie. Sute de mii de români vor primi banii înapoi

Ce se întâmplă cu facturile la energie? Sute de mii de oameni ar trebui să-și recupereze o parte din bani conform anunțului făcut de ANRE.
31.03.2023 | 07:56
Ce se intampla cu facturile la energie Sute de mii de romani vor primi banii inapoi
Ce se întâmplă cu facturile la energie. Foto: GDS
ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu facturile la energie în România? Sute de mii de români care au decis să facă economie anul trecut își vor primi acum sumele plătite ”în plus”. E vorba de regularizarea la energie electrică cu minus, pentru  consumul redus din 2022.

Ce se întâmplă cu facturile la energie?

Potrivit Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, peste 150.000 de români, poate chiar 200.000 de români, au consumat mai puțin în 2022, astfel că regularizarea ar trebui să le aducă facturi cu minus, deci bani recuperați.

ADVERTISEMENT

Am finalizat și acele machete, regularizări, care se fac în baza OUG pentru clienții care și-au redus consumul în 2022 față de 2021. Este un număr considerabil de clienți, peste 150.000, potrivit datelor furnizorilor. Probabil vom depăși 200.000. Este o dovadă că clienții casnici s-au preocupat să-și reducă din consum”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, potrivit Economica.net.

Legea spune că în februarie 2023 acei clienți care în 2022 au avut un consum mediu real mai mic decât cel din 2021 se încadrează pentru plafonarea prețului, deci vor fi reîncadrați pentru a beneficia de acest preț plafonat și vor plăti, implicit, facturi mai mici la curent electric.

ADVERTISEMENT

Facturile de regularizare a consumului vor veni cu minus. Clientul nu primește de fapt niciun ban, decât dacă cere asta în mod expres, însă următoarele facturi sunt trecute în acel sold, așadar dacă o factură vine cu minus 200 de lei, următoarea factură de 200 de lei nu mai trebuie plătită. Dacă acel client dorește bani în cont trebuie să facă o cerere la furnizor.

Anunțul vine în contextul în care tot ANRE transmitea că tariful pentru operatorul național de transport de energie electrică ar putea să crească de la 1 aprilie. “Precizăm că datele avute în vedere la stabilirea tarifelor valabile de la data de 01 aprilie 2023 mai pot suferi modificări ca urmare a verificărilor și analizelor consolidate ce urmează a fi efectuate până la aprobarea tarifelor de rețea.

ADVERTISEMENT

Ținând cont de tendința de reducere a consumului de energie electrică, de creșterea inflației, precum și de actuala evoluție a prețurilor pe piața de energie electrică, care a condus la includerea în tarife a unei componente tarifare aferente costurilor suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea CPT (consumului propriu tehnologic – n.r.), tarifele propuse spre aprobare prezintă o creștere, cu încadrarea în limitele metodologice”, este menționat în mesajul trimis de ANRE.

Așadar, costurile vor crește pentru firmele de distribuție, însă prețurile plătite de consumatorii casnici și non-casnici nu vor fi afectate, acestea fiind plafonate până în 2025. Desigur, orice plafonare e făcută de fapt tot din banii cetățenilor plătitori de taxe, iar orice cost suplimentar va fi resimțit într-o formă sau alta de populație.

ADVERTISEMENT

Conform legislației ANRE, clienții trebuie să știe că au dreptul să nu plătească factura dacă există nemulțumiri și face o contestație în acest sens. ”Furnizorul este obligat să analizeze plângerea clientului referitoare la factura emisă, comunicată furnizorului în termen de 30 de zile de la data emiterii facturii, indiferent dacă factura a fost sau nu achitată, și să transmită acestuia rezultatul analizei efectuate”, este menționat în lege.

ADVERTISEMENT
Tags: