News

Ce se întâmplă cu facturile românilor. ANRE vrea să majoreze tarifele de distribuție de la 1 aprilie

ANRE propune majorarea tarifelor de distribuție la energie electrică. Cum vor fi afectate facturile consumatorilor casnici și non-casnici
29.03.2023 | 08:17
Ce se intampla cu facturile romanilor ANRE vrea sa majoreze tarifele de distributie de la 1 aprilie
ANRE a pus modificarea în dezbatere publică Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a pus în dezbatere publică noile tarife majorate de distribuție la energie electrică, valabile de la 1 aprilie 2023.

ANRE vrea să majoreze tarifele de distribuție de la 1 aprilie

Proiectul propune o majorare a tarifului mediu de 11% pentru operatorul național de transport Transelectrica și cuprinsă între 8% și 31% pentru tarifele de distribuție la joasă tensiune, adică pentru companiile de distribuție.

ADVERTISEMENT

Înainte ca proiectul de majorare să fie pus în dezbatere publică, guvernul a decis să amâne adoptarea unei ordonanțe de urgență lansate de Ministerul Energiei care prevedea că în acest an tarifele de distribuție cresc doar parțial. În 2022, tarifele de distribuție au fost înghețate urmare a plafonării prețurilor la energie pentru populație.

“Precizăm că datele avute în vedere la stabilirea tarifelor valabile de la data de 01 aprilie 2023 mai pot suferi modificări ca urmare a verificărilor și analizelor consolidate ce urmează a fi efectuate până la aprobarea tarifelor de rețea.

ADVERTISEMENT

Ținând cont de tendința de reducere a consumului de energie electrică, de creșterea inflației, precum și de actuala evoluție a prețurilor pe piața de energie electrică, care a condus la includerea în tarife a unei componente tarifare aferente costurilor suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea CPT (consumului propriu tehnologic – n.r.), tarifele propuse spre aprobare prezintă o creștere, cu încadrarea în limitele metodologice”, se arată în propunerea ANRE.

Noile tarife de distribuție

ANRE a propus ca tarifele de distribuție să se majoreze după cum urmează (tarifele nu includ TVA):

ADVERTISEMENT
  • Transelectrica: 31,20 lei/MWh (creștere de 11%)
  • E-Distribuție Muntenia SA: 172,21 lei/MWh (creștere de 19%)
  • E-Distribuție Banat SA: 161,68 lei/MWh (creștere de 9%)
  • E-Distribuție Dobrogea: 186,18 lei/MWh (creștere de 7%)
  • Delgaz Grid SA: 210,07 lei/MWh (creștere de 18%)
  • DEER Muntenia Nord: 229,96 lei/MWh (creștere de 31%)
  • DEER Transilvania Nord: 182,24 lei/MWh (creștere de 25%)
  • DEER Transilvania Sud: 171,97 lei/MWh (creștere de 8%)
  • Distribuție Energie Oltenia: 211,48 lei/MWh (creștere de 23%)

Majorarea propusă de ANRE se referă la tariful pentru operatorul național de transport de energie electrică, deci la firmele de distribuție, prețurile plătite de consumatorii casnici și non-casnici fiind plafonate până în 2025, ceea ce înseamnă că aceștia nu vor primi facturi majorate.

ADVERTISEMENT

Tariful de distribuție a energiei electrice este un cost care reflectă serviciul pe care îl asigură operatorul de distribuție pentru a asigura transmiterea în condiții de eficiență și siguranță a energiei electrice între două sau mai multe puncte ale rețelei de distribuție.

Tariful de distribuție este reglementat de ANRE și este stabilit periodic. Tariful diferă în funcție de categoria de consum și de zona de distribuție a consumatorilor.

ADVERTISEMENT
Tags: