News

Ce se întâmplă cu fostul deputat PNL care a accidentat mortal un bărbat. Mihai Donțu se află în conducerea unei companii controlate de stat

Mihai Donțu a bifat două mandate de deputat PNL, dar cariera sa politică a fost stopată de accidentul rutier pe care l-a provocat în 2016, în urma căruia a decedat un bărbat.
19.06.2024 | 11:14
Ce se intampla cu fostul deputat PNL care a accidentat mortal un barbat Mihai Dontu se afla in conducerea unei companii controlate de stat
Fostul deputat Mihai Donțu, administrator la IAR SA, a dorit să revină în politică. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook, IAR SA
ADVERTISEMENT

Politicianul și afaceristul Mihai Donțu a avut două mandate de deputat PNL în Parlament, 2008-2012 și 2012-2016. Spre sfârșitul ultimului, pe 4 ianuarie 2016, Donțu a provocat un accident rutier în Brașov, în urma căruia a decedat un bărbat de 60 de ani. Donțu, care conducea un autoturism BMW dinspre Brașov spre Săcele, l-a accidentat mortal pe o trecere de pietoni, tragicul eveniment petrecându-se la orele 22.

Mihai Donțu este administrator la IAR SA

Pe 20 decembrie 2016, Judecătoria Brașov l-a condamnat pe Mihai Donțu la o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare, având termen de supraveghere de 3 ani, pentru ucidere din culpă.  Magistrații Judecătoriei Brașov au admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între Donțu și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

ADVERTISEMENT

Instanța a decis ca Donțu să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate și de prestat 90 de zile de muncă în folosul comunității. Mihai Donțu a încercat să revină în politică, încă din 2020, când a candidat pe listele PNL pentru Consiliul Județean Brașov, însă fără succes.

Același lucru s-a întâmplat și la alegerile locale din acest an, când Mihai Donțu s-a aflat pe poziția a 16-a, din 43 de candidați, pe lista PNL. Până la urmă, PNL a obținut 11 mandate pentru CJ Brașov, astfel că Donțu nu a fost ales consilier județean. Din 2016, anul în care a provocat accidentul mortal, Mihai Donțu face parte din Consiliul de Administrație al IAR SA Brașov.

ADVERTISEMENT

Compania aeronautică este specializată în mentenanță, reparații și reparații capitale pentru elicopterele Puma și Alouette III. Acționari la IAR SA sunt Statul Român prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (64,89%), persoane fizice (19,65%) și persoane juridice (15,46%).

Mihai Donțu se află de 8 ani în conducerea companiei

Conform datelor consultate de FANATIK, Mihai Donțu este  administrator provizoriu ne-executiv și independent al Societăţii IAR SA. În acest moment, Consiliul de Administrație al IAR SA e format din trei persoane, una din acestea fiind Mihai Donțu. De fiecare dată, mandatele provizorii ale lui Donțu au fost prelungite, astfel că el se află de aproape 8 ani de zile în structura de conducere a IAR SA. Donțu a mai fost director general la societățile comerciale SV Donad Turism SRL (2016-2023) și la Consoft SRL (din 2023).

ADVERTISEMENT

Salariul lui Mihai Donțu a fost de 56.640 lei în 2022 și în 2023, potrivit informațiilor de pe site-ul oficial al companiei, ceea ce înseamnă că venitul lunar a fost de 4.720 lei. Ultima Adunare Generală Ordinară a Acționarilor de la IAR SA a avut loc pe 13 mai 2024. La ședință au participat acționari/reprezentanți ai acționarilor ce dețin în total 12.250.726 acțiuni ale IAR SA, reprezentând 64,8913% din numărul total de acțiuni ale companiei.

Primul punct pe ordinea de zi a fost alegerea unor administratori provizorii începând cu data de 10.05.2024, în cazul în care în cadrul ședinței AGOA din data de 08.04.2024 nu se îndeplinesc condițiile legale de alegere a administratorilor provizorii și stabilirea duratei mandatului și a retribuției acestora.

ADVERTISEMENT

Mihai Donțu este director la o firmă care deține un hotel în Brașov

În urma exprimării votului secret, s-au numit cinci administratori provizorii ai IAR SA, printre care și Mihai Donțu. Prin votul exprimat de acționari/reprezentanții acționarilor participanți la ședință s-a aprobat ca durata mandatului administratorilor provizorii să fie 13.05.2024 – 13.10.2024. De asemenea, s-a aprobat ca indemnizația brută fixă lunară cuvenită administratorilor provizorii neexecutivi ai IAR SA să fie în cuantum de 4.720 lei.

Mihai Donțu nu și-a depus declarație de avere, deoarece nu are statut de funcționar public. Fosta sa soție, care este membru în Consiliul de Administrație al Aeroportului Internațional Brașov Ghimbav, a completat o declarație în iunie 2023, consultată de FANATIK, din care reiese că deține, alături de Mihai Donțu, un teren intravilan de 530 metri pătrați în localitatea brașoveană Apata.

Consoft SRL, la care Mihai Donțu ocupă funcția de director general, este o firmă controlată de mama acestuia și care deține Hotelul Astra din Brașov. Conform datelor de la Ministerul de Finanțe, firma  a bifat un profit net de 1.419.791 lei în 2022, la o cifră de afaceri de 6.655.902 lei. În 2021, firma a înregistrat un profit net de 1.338.830 lei la o cifră de afaceri de 3.715.560 lei.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
De ce a fost Dacia aproape imposibil de cucerit. Secretele războinicilor neînfricați care...
De ce a fost Dacia aproape imposibil de cucerit. Secretele războinicilor neînfricați care o apărau de romani
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni...
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni în acest weekend
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută...
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România, apariţie incendiară fără iubit!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! JOE BIDEN a CONFIRMAT OFICIAL
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! JOE BIDEN a CONFIRMAT OFICIAL
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea...
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea în viața ta
Aerul condiționat și cea mai enervantă problemă. Poate fi rezolvată foarte simplu
Aerul condiționat și cea mai enervantă problemă. Poate fi rezolvată foarte simplu
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Ce etnie avea, de fapt, regretatul actor Iurie Darie. Prenumele mai puțin obișnuit...
Ce etnie avea, de fapt, regretatul actor Iurie Darie. Prenumele mai puțin obișnuit pe care îl purta