News

Ce se întâmplă cu gratuitatea la călătoriile cu trenul pentru studenți. Ludovic Orban, noi precizări. Update

10.02.2021 | 14:14
ADVERTISEMENT

Dan Barna a anunțat că se va renunța la grauitatea totală pe tren pentru studenți, însă se va reveni la sistemul cu reducere de 50% pe durata întregului an.

UPDATE / Liderul PNL Ludovic Orban a dezvăluit că studenții vor avea în continuare gratuitate pe tren, dar pe traseul dintre casă și facultate (orașul unde studiază).

ADVERTISEMENT

„Avem de finalizat constituirea comisiilor, stabilirea delegațiilor și alte decizii pe care le considerăm importante. Urmează să stabilim ordinea de zi luni la birourile permanente.

Nu știu de nicio nemulțumire, am luat deciziile luate de buget, decizii grele. Să fim cinstiți, nu putem să ne comportăm ca și cum nu s-a întâmplat nimic.

ADVERTISEMENT

Trebuie construit bugetul ținând cont de rigorile impuse, de faptul că există declanșată procedura de buget excesiv.

Obiectivul nostru prin acest buget e relansarea economică, care să se bazeze pe o creștere a investițiilor, pe o creștere a absorbție de fonduri europene.

ADVERTISEMENT

Bugetul va fi pus în dezbatere săptămâna asta. În ceea ce privește alocarea resurselor bugetare, e chestiune care ține de dezbaterea în guvern.

Orice ministru trebuie să înțeleagă că trebuie să restrângă cheltuielile. Nu s-a luat nicio decizie legată de sporuri. Se va menține gratuitate pentru studenți de la casă la facultate. Sunt convins că parlamentarii Coaliției vor susține proiectul de buget”, a explicat Orban.

ADVERTISEMENT

„Studenții să aibă în continuare o gratuitate de 50% pe toată perioada anului”, a răspuns Dan Barna când a fost întrebat care e soluția găsită pentru studenți în 2021.

Liderul USR a făcut o serie de declarații după ce s-a vaccinat a doua oară anti Covid la Spitalul Militar din București.

Studenții vor avea 50% gratuitate pe tren

„În momentul de față, propunerea, așa cum există ea, prevede ca studenții să aibă în continuare o gratuitate de 50% pe toată perioada anului, nu doar în anul școlar. Pe toată durata anului, de 50%. Este un lucru care se găsește în momentul de față în abordarea bugetară”, a declarat vicepremierul.

Liderul PNL Ludovic Orban a fost primul care a făcut anunțul care a stârnit mânia studenților, în urmă cu câteva zile.

Există o propunere prin care să se revină la vechiul sistem, în care să se deconteze un anumit număr de călătorii care sunt efectuate cu scopul deplasării în localitatea în care îşi efectuează studiile studenţii şi nu sistemul de gratuitate totală care a fost introdus de PSD. Există o astfel de discuţie, care, din punctul meu de vedere, mi se pare corectă”, spunea Ludovic Orban.

Asociațiile studențești din România au protestat vehement și au cerut Guvernului Cîțu să nu le taie călătoriile gratuite.

Studenții au gratuitate din 2017 pe transportul cu trenul, pe rutele interne la clasa a II-a, pe toată durata anului calendaristic, indiferent de distanța sau de rutele călătoriilor.

Înainte de februarie 2017, studenții aveau o reducere de 50% pentru călătoriile cu trenul, în limita a 24 de călătorii pe an, sistem la care România se va întoarce în vreme de criză.

ADVERTISEMENT
Tags: