News

Ce se întâmplă cu Grupul de Luptă NATO din România. Decizia a fost pusă deja în aplicare

Schimbări importante în ceea ce privește Grupul de Luptă al NATO aflat în România. În cursul zilei de vineri, 28 octombrie, a avut loc o schimbare a comenzii.
28.10.2022 | 19:23
Ce se intampla cu Grupul de Lupta NATO din Romania Decizia a fost pusa deja in aplicare
Ce se întâmplă cu Grupul de Luptă NATO din România. Decizia a fost pusă deja în aplicare. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Constituit în țara noastră încă din luna mai a acestui an, ca un răspuns al Alianței față de amenințarea rusă, Grupul de Luptă al NATO are un nou comandant.

Ce se întâmplă cu Grupul de Luptă NATO din România. Decizia a fost pusă deja în aplicare

Începând de vineri, 28 octombrie, colonelul Alexandre Feligonde va fi responsabil de coordonarea activităților grupului, anunţă Forţele Terestre Române, într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Schimbarea comenzii a avut loc în cursul acestei zile la sediul Centrului Naţional de Instruire Întrunită “Getica” din Cincu, între comandantul Regimentului 8 Paraşutişti de Infanterie Marină, colonelul Cristophe Degand, şi comandantul Regimentului 1 Blindat (1er Regiment de Chasseurs), colonelul Alexandre Feligonde.

La ceremonia de vineri au luat parte şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă şi comandantul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est, generalul de brigadă Dorin Toma.

ADVERTISEMENT


La începutul acestei luni, Grupul de luptă al NATO din România și-a relocat principalele efective în baza de la Cincu și și-a amplasat în paralel facilități în Dobrogea.

Având Franța ca națiune-cadru, această structură militară urmează să se dezvolte la nivel de brigadă și va avea aproximativ 3.300 de militari.

ADVERTISEMENT

Încă din primăvară, un detașament sol-aer a fost desfășurat la baza de la Capu Midia în cadrul misiunii Eagle. Aici, Franța a implementat un sistem sol-aer cu rază medie, Mamba, menit să consolideze poziția de descurajare și defensivă a NATO pe flancul estic.

Grupul de Luptă NATO din România, format din luna mai

Grupul de Luptă al NATO din România a fost constituit începând cu luna mai. Treptat, structura militară a parcurs mai multe etape pentru întărire.

ADVERTISEMENT

Tot în primăvară, Franța a adus în România un sistem de apărare antiaeriană de ultimă generație.

În urmă cu câteva zile, tot din Hexagon au ajuns în țara noastră vehicule blindate de infanterie și tancuri Leclerc.

Marți, de la Bruxelles, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, dădea asigurări că aliații sporesc securitatea în jurul instalațiilor cheie și vor lua măsuri suplimentare pentru a consolida reziliența și a proteja infrastructura critică.

ADVERTISEMENT
Tags: