Fotbal intern

Ce se întâmplă cu Ianis Hagi? Culise din vestiarul naționalei. „Ar fi mare păcat dacă ăsta e nivelul lui maxim!” Exclusiv

11.09.2020 | 00:05
Ce se intampla cu Ianis Hagi Culise din vestiarul nationalei Ar fi mare pacat daca asta e nivelul lui maxim Exclusiv
ADVERTISEMENT

Ianis Hagi nu traversează deloc un moment bun în carieră. Cel care va împlini 22 de ani pe 22 octombrie 2020 a fost mai mereu în bătaia puștii în ultimele săptămâni, indiferent că a fost vorba despre Glasgow Rangers, formația de club, sau de echipa națională, pentru care a jucat 55 de minute contra Irlandei de Nord.

FANATIK a pus cap la cap mai multe informații din vestiarul naționalei, unde Ianis a fost prezent la recenta dublă din debutul noii ediții a Ligii Națiunilor, cu britanicii și austriecii.

ADVERTISEMENT

Iar concluziile sunt două: fie e ieșit din formă, fie acesta e nivelul lui maxim. Dar ceea ce spun aproape toți este că Ianis și cei care-l sfătuiesc îndeaproape au greșit când s-a făcut alegerea transferului definitiv în Scoția, la Glasgow Rangers!

Ianis Hagi, pus la zid în ultimele săptămâni. Culise din vestiarul naționalei: „Să sperăm că traversează doar o lipsă de formă și nu ăsta e nivelul lui maxim! Ar fi mare păcat!”

Ianis Hagi a început ca titular noua ediție de Liga Națiunilor. Mirel Rădoi a ales o formulă ofensivă pentru meciul de acasă cu Irlanda de Nord, Ianis Hagi fiind plasat în spatele celor două vârfuri, Denis Alibec și George Pușcaș. Iar linia de trei din spatele lui Ianis era formată din alți decari: Stanciu, Cicâldău și Maxim!

ADVERTISEMENT

Dar prestația lui Ianis a fost dezamăgitoare. Nervos, agresiv peste limită în dueluri, mereu iritat, fără realizări, fără șuturi, fără driblinguri. Cifre horror! Un „galben” pentru un tackling poate nepedepsit în Insulă, luat înainte de pauză, în minutul 42. Iritarea a continuat și la reluare, astfel că Rădoi l-a înlocuit în minutul 55 cu debutantul Alexandru Crețu.

„Într-adevăr nu a fost deloc în apele sale pentru aceste două meciuri ale naționalei. Să sperăm că traversează doar o lipsă de formă, pentru că jocul efectiv nu îi merge. Nu vrem să ne gândim la altceva, ca nu cumva acesta să fie nivelul lui maxim, cel pe care-l vedem în ultimele săptămâni. Ar fi mare păcat pentru el, deoarece este un băiat cu mult talent și care-și dorește să reușească”, sună caracterizarea prestației lui Ianis Hagi, venită din vestiarul naționalei.

ADVERTISEMENT

„Ianis Hagi are o singură pasă de gol în ultimele 11 meciuri la națională, dintr-un corner! În poziția lui, de decar, ar trebui să facă ceva mai concret. Când e pus în spatele atacanților, trebuie să livreze mai mult. Uitați-vă la Stanciu, e mai concret. Ianis a ajuns să ne ia ochii, dar să nu fie un fel de «Mihail, câine de circ». Știe să o întoarcă, dar nu face lucruri concrete. Face niște giumbușlucuri pe la mijloc, dar nu în față” – Mihai Mironică, comentatorul meciului România – Irlanda de Nord 1-1

Verdictul care dă de gîndit: „A greșit că a mers la Rangers. Jocul din Scoția îl sare, iar golurile lui sunt întâmplătoare!”

De ce totuși această schimbare destul de bruscă la Ianis Hagi? Ce s-a întâmplat cu el după pauza provocată de pandemie? Tocmai după ce Glasgow Rangers a activat clauza către Genk și l-a cumpărat definitiv la 1 iulie 2020.

Răspunsul surprinzător vine tot dinspre oamenii care l-au urmărit la echipa națională în ultimele zile și care l-au monitorizat și la echipa de club pentru convocarea recentă.

ADVERTISEMENT

„Poți să ajungi la concluzia că transferul definitiv la Rangers a fost o greșeală pentru el. Dacă analizăm foarte atent meciurile lui Ianis la Rangers, mai ales de când a început noul sezon, observăm că jocul din Scoția nu-l ajută. Mai mult, jocul îl sare! Aproape tot timpul se joacă peste linia de mijloc. Iar destule dintre golurile lui la Glasgow, exceptând execuțiile individuale, sunt întâmplătoare. Uitați-vă la singurul gol pe care l-a dat sezonul acesta!”

  • 4,5 milioane de euro este cota actuală a lui Ianis Hagi, maximul carierei fiind de 6 milioane de euro, în ianuarie 2020 când Rangers l-a împrumutat de la Genk

Mirel Rădoi a discutat permanent cu favoritul său după Irlanda de Nord: „Nu a vrut să-l expună cu Austria!”

Selecționerul Mirel Rădoi are însă mare încredere în Ianis Hagi, despre care a afirmat că este „decarul meu. A ales să-l titularizeze în meciul cu Irlanda de Nord, considerat mai simplu decât cel cu Austria, dar l-a înlocuit imediat după pauză când lucrurile puteau duce într-o direcție nedorită, inclusiv la o eliminare a mijlocașului.

„Un sportiv mare se adaptează la orice. Nu se plânge, se adaptează! Asta e cea mai mare calitate! Găsește mereu soluții” – Gică Hagi

În zilele de după 1-1 cu nord-irlandezii, Mirel Rădoi a avut mai multe discuții individuale cu Ianis, căruia i-a ridicat moralul și i-a cerut să rămână concentrat. Selecționerul i-a explicat unele lucruri din meciul cu britanicii și ce așteaptă să schimbe pentru partidele următoare.

„Cea mai mare problemă a lui Ianis este la nivel de dueluri. Nu a fost cea mai bună seară a lui Ianis Hagi, dar nu putem să îl judecăm. Nu este el cel mai mare vinovat. Ce am discutat cu el, nu trebuie să spun public. Vor veni momente când echipa va câştiga puncte şi datorită lui” – Mirel Rădoi, selecționer România

Colegii lui Ianis din vestiarul naționalei au povestit pentru FANATIK și cum au decurs alegerile lui Rădoi pentru meciul cu Austria, Ianis rămânând fără minut jucat la Klagenfurt. „Selecționerul nu l-a mai introdus pe Ianis în meciul cu Austria, pentru că, probabil nu a vrut să-l expună. Au fost multe reacții negative în media la adresa lui Ianis, chiar virulente după remiza de la București”.

„Lumea și cei care-l critică nu fac totuși diferența între Ianis Hagi din 2019 de la U21 și Ianis Hagi din 2020, din meciurile seniorilor. Nu mai este același lucru, sunt alți adversari, sunt fotbaliști cu experiență, cu forță, e alt nivel. Ianis trebuie să se adapteze cât mai repede la noul pas din carieră”

Care a fost reacția lui Ianis Hagi după prestația slabă din meciul cu britanicii: „Știu că meci de meci trebuie să dau gol și pasă de gol”

Ianis Hagi a reacționat cu multă maturitate după prestația sa slabă din meciul cu Irlanda de Nord. Declarațiile pe care le-a oferit nu au arătat un om căzut din punct de vedere psihic, ba chiar unul care știe ce trebuie să remedieze.

A fost dezamăgire în vestiar după meciul cu Irlanda de Nord, dar trebuie să gestionăm astfel de momente. Mereu este presiune pe umerii mei, știu că meci de meci trebuie să dau gol și pasă de gol. Când nu reușesc, nu sunt mulțumit de evoluția mea, dar sunt optimist că ce va urma pentru mine la echipa națională va fi mult mai bun decât ce a fost în primele meciuri”, a spus Ianis Hagi între meciurile cu Irlanda de Nord și Austria.

  • Cifrele lui Ianis Hagi la echipa națională: 11 meciuri (2 integralist), 1 pasă de gol, 0 goluri
  • Cifrele lui Ianis Hagi în acest sezon la Rangers: 6 meciuri, 1 gol, 0 pase de gol

Nici Gică Hagi nu l-a iertat pe Ianis pentru joc: „Talentul nu ajunge. Trebuie să vină și criticile, să te trezească!”

Reacția lui Gică Hagi după avalanșa de critici la adresa lui Ianis a marșat pe faptul că acesta trebuie să accepte situația și să muncească și mai mult. A fost o luare de poziție mai puțin a părintelui Hagi și mai mult a antrenorului, care, printre rânduri, l-a dojenit și el pe Ianis pentru evoluțiile din ultima vreme.

Nu e îndeajuns talentul, Ianis trebuie să aibă ambiția să devină mai bun în fiecare zi. Şi al doilea sfat pentru el e că tot ce se scrie, tot ce se zice îl va face pe el mai bun. Nu poate să zică toată lumea numai de bine. Trebuie să vină şi criticile, trebuie să fie și partea care te trezește, te echilibrează. Iar Ianis duce, duce la presiune. El e conștient că duce un nume mare în spate. Dar el trebuie să iubească fotbalul, să joace de plăcere. E un jucător căruia îi place să se antreneze, iar asta e fundamental”, a spus Gheorghe Hagi.

  • 3,5 milioane de euro a plătit Glasgow Rangers pentru a-l transfera definitiv pe Ianis Hagi de la Genk în această vară, contractul cu scoțienii întinzându-se până în iunie 2024
  • 4,7 milioane de euro au achitat belgienii de la Genk celor de la Viitorul pentru Ianis Hagi în iulie 2019
ADVERTISEMENT