Au trecut mai bine de patru ani de când actrița Ileana Stana Ionescu s-a retras din teatru, iar motivele care au dus la acest pas în spate făcut de marea artistă au fost legate de sănătate.
În luna septembrie 2018, Ileana și soțul ei, Andrei Ionescu, au decis să se retragă din lumina reflectoarelor și să își trăiască bătrânețea departe de scena pe care au iubit-o atât de mult.
De 4 ani încoace, Andrei are grijă de Ileana și îi este aproape la fiecare pas, actrița, deși într-o stare mai bună după cele două accidente cerebrale suferite în urmă cu ceva timp, are nevoie de multă protecție.
Actrița abia mai iese din casă, iar în majoritatea parte a timpului preferă să doarmă, să se odihnească. FANATIK vă prezintă un interviu în exclusivitate cu soțul marii actrițe, în care acesta dezvăluie cum se mai simte acum Ileana, când și-a dat seama că trebuia să se retragă, dar și dacă are vreun regret din punct de vedere profesional.
Să trăiți, domnule Ionescu! Sunt mai bine de patru ani de când ați ales să părăsiți scena teatrului. În acești ani s-au stins din viață o serie de mari actori… Ce sentiment vă încearcă, gândindu-vă că se încheie, practic, un capitol important în lumea artistică de la noi?
-E adevărat că s-au cam strâns rândurile printre artiști. Întâmplător, noi am rămas în viață mai mult. Am avut norocul să avem o viață prelungită. Este, într-adevăr, trist că mulți dintre colegii noștri nu mai sunt. S-au dus mulți oameni de mare valoare.
Ce mai face doamna Ileana? Cum se mai simte? Avem ocazia să o vedem din nou, undeva, în viitor?
-Ileana este mai bine, dar nu mai are forța pe care o avea. Doarme foarte mult… Problema e că nu-și amintește multe lucruri. Nici eu nu sunt într-o stare extraordinară. Sunt aproape orb. Știi cum se întâmplă, încetul cu încetul ne părăsește corpul odată cu trecerea timpului. Ileana nu vrea să mai apară pentru că vrea să fie ținută minte așa cum am cunoscut-o toți. Ea nu mai poate juca, deci nu ne mai putem bucura de talentul ei. Cele două accidente cerebrale pe care le-a suferit au fost un semnal că trebuie să facă o pauză, să facem amândoi o pauză.
Înainte de cele două accidente cerebrale, soția dumneavoastră s-a mai confruntat cu vreo problemă medicală? Au existat și alte îngrijorări legate de starea ei de sănătate?
-Înainte să se retragă, în 2018, ea începuse să aibă temeri pentru că nu își mai aducea aminte textele pieselor în care juca. Tot spunea că era ceva în neregulă cu ea. Până la a păți ceea ce a pățit, ea nu avea nicio problemă. Era sănătoasă tun, ba chiar țin minte că am fost odată la radio și Gina Patrichi mereu întreba: când mai vine Ileana, să ne mai facă să râdem puțin? Necazurile vin odată cu înaintarea în vârstă. Ea nu dădea semne că suferea de ceva, dar simțea că acela a fost momentul să se retragă.
Celelalte persoane din familie cum au reacționat la toată situația asta din viața Ilenei?
-Băiatul nostru ne spunea că ar fi bine să ne retragem pentru sănătatea noastră. Cred că a fost cel mai bine că am făcut asta.
Cum o descrieți pe soția dumneavoastră, cu care aveți peste 60 de ani de căsnicie? Cum ar trebui să o țină minte oamenii care au admirat-o atât de mult?
-Ileana a fost tot timpul o colegă extraordinară, pe lângă o soție minunată. Ea reușea să stârnească câte un zâmbet mereu, era mai zburdalnică, să zic așa.
Mereu însuflețea orice încăpere în care intra. Nu a fost să nu existe vreun spectacol în care Ileana să fie absentă. Era extrem de disciplinată. Asta o caracterizează cel mai bine: disciplina, energia, forța.
Ați jucat într-o serie de spectacole, atât în vremea comunistă, cât și după Revoluție. Aș vrea să ne povestiți puțin despre viața actoricească dinainte de 1989. Au existat neplăceri? V-ați lovit vreodată de cenzură? Cum a fost?
-Pentru actori au fost puține neplăceri în perioada comunistă. Legat de piesele de teatru, se mai scotea poate câte un cuvânt. Regimul vechi avea grijă să ne fie bine. Chiar Marin Moraru a spus la un moment dat că a jucat tot ce a vrut. Poate scriitorii, scenariștii aveau probleme atunci când redactau anumite texte, când creionau niște roluri, dar actorii nu au fost loviți de mari neplăceri în perioada comunistă.
Erau și texte ceva mai îndrăznețe, deși nu erau îndrăznețe dacă le privim cu ochii de acum. Actorii aveau locuințe imediat după ce munceau. La Piatra Neamț (n.r.: oraș în care cei doi soți s-au mutat după o perioadă petrecută la Reșița, unde au și jucat de altfel) actorii aveau niște condiții extraordinare. Actorii au fost privilegiați în perioada comunistă, să știi!
În final, ce v-ați dori pentru acest an?
-Îmi doresc sănătate, asta e cel mai important lucru, atât pentru mine și soția mea, dar și pentru ceilalți oameni. În rest, să auzim numai de lucruri bune.
Ileana Stana Ionescu s-a remarcat de-a lungul vieții sale cu roluri de excepție în televiziune, piese de teatru și filme. Din producțiile cinematografice în care a jucat merită să enumerăm „Gloria nu cântă” (1976), „Dumbrava minunată” (1980), „Cuibul de viespi” (1987), „…escu” (1990) și „Milionari de weekend” (2004), printre altele.
În teatru, actrița a început să joace prima oară pe scena Teatrului de Stat din Reșița, între 1955 și 1959. Apoi, Ileana Stana a evoluat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț (1961-1966) și a umplut sălile de spectacol de la TNB (București), la cel din urmă interpretând cele mai multe roluri.