News

Ce se întâmplă cu interzicerea cumulului pensie-salariu la stat. Raluca Turcan: ”Respectă un principiu moral”

27.02.2021 | 18:08
Ce se intampla cu interzicerea cumulului pensiesalariu la stat Raluca Turcan Respecta un principiu moral
ADVERTISEMENT

Proiectul prin care se reglementează interzicerea cumulării pensiei cu salariul la stat este aproape finalizat, a anunțat sâmbătă Raluca Turcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Aceasta a precizat că că proiectul vrea să încurajeze munca în sistemul public, dar cu respectarea unui „principiu moral” și că prevede anumite măsuri, astfel încât să nu conducă la blocarea unor domenii esențiale.

ADVERTISEMENT

Potrivit ministrului, proiectul, care vizează eliminarea unei practici existente în sistemul public, ca pensionarii să se angajeze din nou la stat, uneori chiar de a doua zi, va fi prezentat zilele următoare în ședință de Guvern.

Cei din sistemul public vor putea opta să lucreze până la 70 de ani

Raluca Turcan a declarat că proiectul vizează eliminarea unei practici existente în sistemul public, ca pensionarii să se angajeze din nou la stat, uneori chiar de a doua zi.

ADVERTISEMENT

„Proiectul este aproape finalizat, mai avem consultări, astfel încât el să fie în primul rând constituțional, în același timp să nu creeze distorsiuni în economie și aș vrea să rețineți că aici e vorba de mai mult decât cumulul pensie-salariu la stat. În primul rând proiectul a izvorât din curentul care există în sistemul public, ca odată pensionat în sistemul public, uneori chiar și anticipat, a doua zi să te angajezi din nou la stat”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, citată de Mediafax.

Proiectul vrea să încurajeze munca în sistemul public, dar cu respectarea unui „principiu moral”, mai spune Raluca Turcan.

ADVERTISEMENT

„Noi prin acest proiect dăm în primul rând posibilitatea oamenilor din sistemul public să muncească opțional dacă vor până la 70 de ani. În momentul în care fac această opțiune, de a munci până la 70 de ani, atunci să beneficieze de salariu, dar să nu poată să cumuleze și pensia. Un alt lucru extrem de important este și prevederea prin care odată ieșit la pensie din sistemul public, dacă vrei să te reangajezi poți să o faci în baza acestui proiect. Așadar, acest proiect încurajează foarte mult munca în sistemul public, menținea în viața activă și respectarea unui principiu moral, să nu cumulezi două surse publice în același timp”, a spus ministrul.

Joi, Raluca Turcan anunțase că proiectul de interzicere a cumulării pensiei cu salariul la stat va fi prezentat zilele următoare în şedinţă de Guvern.

ADVERTISEMENT

“Acel proiect (de interzicere a cumulului pensiei cu salariul la stat, n.r.) va fi prezentat zilele următoare şi astăzi n-aş dori să intru în detalii, pentru că sunt convinsă că sunt foarte multe întrebări. Voi prezenta proiectul şi după aceea veţi vedea care este conţinutul. În momentul în care prezentăm public proiectul asumat de către minister pentru şedinţa de Guvern, veţi vedea detaliile şi voi răspunde la toate întrebările. Orice proiect are o fundamentare, iar în fundamentare sunt incluse raţiunile pentru susţinerea lui. Aşadar le veţi vedea atunci”, a afirmat ministrul.

Raluca Turcan a mai precizat că acest proiect face referire doar la pensionarii din sistemul public.

“Un principiu de bază este acela de a permite celor care doresc să lucreze în sistemul public să opteze să muncească o perioadă mai lungă de timp. În acelaşi timp, în momentul în care se face această opţiune pentru activitate la stat, să nu se cumuleze şi pensia, plătită evident tot din resurse publice. Mai mult decât atât, în momentul în care un pensionar doreşte să se reangajeze la stat până la vârsta maximă de pensionare, poate să o facă. Vorbim despre cumul-pensie salariu la stat”, a precizat Raluca Turcan.

ADVERTISEMENT