News

Ce se întâmplă cu Legea pensiilor şi Legea salarizării. Ce implicare are Banca Mondială și ce solicitări sunt în PNRR

Ce se întâmplă cu Legea pensiilor şi Legea salarizării. Ce implicare are Banca Mondială și ce solicitări sunt în PNRR pe care țara noastră este obligată să le respecte.
18.12.2021 | 17:22
Ce se intampla cu Legea pensiilor si Legea salarizarii Ce implicare are Banca Mondiala si ce solicitari sunt in PNRR
ADVERTISEMENT

Dan Vîlceanu a transmis că nu există posibilitatea unor blocaje în implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă din cauza unor aspecte pe care România şi le-a asumat pe cele două legi.

„Nu cred că se blochează PNRR, eu cred că lucrurile pot fi rezolvate în termenul asumat, nu cred că vor fi probleme.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu legea pensiilor şi legea salarizării

A existat o licitaţie pe care Ministerul Muncii a organizat-o în urmă cu ceva timp. Înţeleg că s-a renunţat la acea procedură de achiziţie publică şi se va face un contract cu Banca Mondială pentru această consultanţă.

A fost o licitaţie cu un singur ofertant pe Legea pensiilor, iar pentru Legea salarizării nimeni”, a ținut să explice liberalul.

ADVERTISEMENT

Un singur lucru a ținut să scoată în evidență Vîlceanu. Ministru a spus că acest jalon privind consultanţa internaţională pe cele două legi trebuie să se întâmple până la 31 decembrie.

„Până la 31 decembrie trebuia prins acest jalon, să se încheie acest acord cu Banca Mondială pentru consultanţă. El trebuie încheiat, pentru că altfel nu putem trage banii (din PNRR – n. r.). Este un jalon privind consultanţa pe Legea pensiilor.

ADVERTISEMENT

Trebuie să avem această consultanţă contractată. Până la sfârşitul anului trebuie să avem această consultanţă contractată.

Este o negociere pe care Ministerul Muncii o face cu Banca Mondială. Nu am motive să cred că nu va fi gata la timp”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Ministrul de la Fonduri Europene a ținut să precizeze că banii din prima tranșă din PNRR primită de România nu au fost deja cheltuiți.

„Nu am reuşit să cheltuim încă primii bani din PNRR, dar vor fi cheltuiţi. Ministerul de Finanţe poate să tragă sume din partea de granturi pentru casele de marcat şi pe A3 pot fi trase anumite sume de bani în limita facturilor pe care constructorul le-a făcut pentru autostrada A3.

Din câte ştiu urmează în perioada următoare, am şi semnat împreună cu domnul ministru o ordonanţă de urgenţă privind acordul pentru împrumuturi din PNRR, şi în ceea ce priveşte partea de atingere a jaloanelor pentru anul acesta astăzi, împreună cu domnul ministru al Justiţiei, am atins cel de-al 7-lea jalon.

Urmează şi celelalte. Sunt 5 jaloane care ţin strict de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Suntem în discuţii cu Comisia pentru aceste jaloane. Nu sunt probleme.

De asemenea, alte 3-4 acte normative se află deja în avizare la ministere şi probabil că în următoarea şedinţă de Guvern vor fi şi adoptate. Deci, suntem în grafic şi nu văd să existe probleme până acum”, a dat asigurări Dan Vîlceanu

Vă readucem aminte că pentru anul viitor, țara noastră are o finanţare de aproximativ 6,171 miliarde euro, a căror accesare depinde de îndeplinirea condiţiilor din program.Concret, numai pentru primul trimestru din 2022, sunt planificate 45 de ţinte sau jaloane.

Banii din PNRR se acordă în tranşe bianuale, în funcţie de îndeplinirea obiectivelor (jaloane şi ţinte). În total, sunt 507 de jaloane şi ţinte care trebuie realizate până la 31 august 2026.

ADVERTISEMENT