Ce se întâmplă cu Liga 1 dacă nu se reia nici luna viitoare din cauza epidemiei de coronavirus. Cele 4 variante discutate de șefii fotbalului

EXCLUSIV FANATIK
Matei Udrea   
în Fotbal intern
15/03/2020, 22:17
Ce se întâmplă cu Liga 1 dacă nu se reia nici luna viitoare din cauza epidemiei de coronavirus. Cele 4 variante discutate de șefii fotbalului EXCLUSIV FANATIK
Ce se întâmplă cu Liga 1 dacă nu se reia nici luna viitoare din cauza epidemiei de coronavirus. Cele 4 variante discutate de șefii fotbalului

Fotbalul românesc s-ar putea confrunta cu o criză neașteptată și foarte greu de soluționat dacă suspendarea tuturor activităților, inclusiv a competițiilor sportive, din pricina epidemiei de coronavirus, se va prelungi mult dincolo de estimările inițiale. Șefii fotbalului au creionat câteva scenarii de avarie, dar adevărul este că nimeni nu știe astăzi ce se va întâmpla. În funcție de soluția găsită, se ridică și întrebarea ce se va petrece cu contractul pentru drepturile TV.

“Primul scenariu este să terminăm sezonul, chiar dacă reluăm meciurile mai târziu. Acest lucru va depinde foarte mult și de Campionatul European. Dacă UEFA îl amână sau ne permite să jucăm în același timp cu turneul final, e OK. Mai sunt 8 etape de play-off. Într-o lună le terminăm, dacă jucăm și intermediare. Mai e posibilitatea să se amâne și începerea cupelor europene. Primul tur preliminar e azi fixat pentru 7-9 iulie. Dacă reluăm competiția în mai, e timp suficient”, a explicat pentru FANATIK secretarul general al LPF, Justin Ștefan. “Play-out-ul mai are 12 etape. Îl putem prelungi și în iulie, în ultimă instanță, dacă nu se poate altfel.”

Mai sunt însă, în rezervă, alte 3 variante, în cazul de nedorit în care meciurile nu se pot relua nici în luna mai. “În această situație, scenariul 2 prevede comprimarea acestui sezon pentru a asigura departajarea echipelor. Scenariul 3 – tragem linie acum, adică oprim sezonul așa cum este el azi, fără să mai retrogradeze nimeni, și dăm drumul cu 16 echipe la anul. Scenariul 4, de forță majoră, în cazul în care nu mai e nimic de făcut – anulăm acest sezon”, a mai detaliat oficialul LPF.

FANATIK v-a informat în exclusivitate, încă de acum două săptămâni, despre posibilitatea ca Liga 1 să fie suspendată din cauza epidemiei de coronavirus și despre discuțiile purtate la sediul LPF, pe această temă, cu reprezentanți ai instituțiilor statului.

Variantele discutate de șefii fotbalului dacă se intră în criză de timp. Cum se poate ajunge să nu mai retrogradeze nimeni

Așadar:

  1. Dacă sezonul se reia în aprilie, cu puțin efort, lucrurile vor fi rezolvate în timp util.
  2. În cazul în care campionatul se va relua cel târziu la începutul lunii mai, Liga 1 ar putea fi dusă până la capăt la limită, cele 8 etape din play-off și cele 12 din play-out urmând să se joace o dată la 3 zile. S-ar putea desemna astfel, până la jumătatea lunii iunie cel târziu, campioana și formațiile retrogradate.
    În schimb, acest al doilea scenariu va pune o presiune foarte mare pe Liga 2, care mai are de disputat 15 etape, și Liga 3 – 14 etape. Chiar dacă s-ar juca în ritm alert, cu două runde pe săptămână, tot ar fi necesare două luni de competiție, deci înainte de sfârșitul lunii iunie nu s-ar putea desemna echipele promovate și cele retrogradate.

În această nebunie nu se știe, pur și simplu, când s-ar mai putea face loc

pentru semifinalele și finala Cupei României.

  1. Scenariul cel mai negru, de care se tem atât șefii FRF, cât și ai LPF, ar fi prelungirea epidemiei de coronavirus și a restricțiilor dincolo de luna mai. În acel moment se va ridica întrebarea ce se întâmplă cu această ediție de campionat.

Soluțiile n-ar fi multe. Toate presupun consultarea și aprobarea cluburilor.
1. Campionatul se continuă într-o formulă de avarie, la care lucrează acum cei de la LPF;

  1. Se pune punct acestui sezon așa cum e acum, nu mai retrogradează nimeni și din sezonul viitor Liga 1 va avea 16 echipe prin adăugarea primelor două clasate din Liga 2.
  2. Se găsesc niște criterii de departajare pentru desemnarea campioanei, a participantelor în cupele europene și a retrogradatelor/promovatelor.
  3. Se anulează, pur și simplu, acest sezon.
  4. Partida FC FCSB – Craiova s-a disputat duminica, 8 martie 2020, pe Arena Nationala, fără spectatori, din cauza epidemiei de coronavirus. În cel mai pesimist scenariu, rezultatul meciului nu va mai conta, sezonul urmând a fi anulat © FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

În acest moment, lipsesc 27% din meciuri. Dacă nu s-ar relua sezonul, cluburile pierd 7,3 milioane de euro

O altă problemă o reprezintă contractul pentru drepturile TV. Ce se întâmplă cu banii rămași dacă sezonul nu se va relua sau va continua în regim de avarie, cu câteva meciuri care să clarifice campioana și retrogradatele? “Nu ne-am gândit și nici nu luăm în calcul, deocamdată, posibilitatea ca sezonul să nu se termine. Vom vedea cum evoluează lucrurile”, s-a mărginit să declare Orlando Nicoară, reprezentantul firmei care deține drepturile TV pentru Liga 1.
În acest moment, absolut toată lumea – ligă, federație, cluburi, televiziuni – e decisă să ducă la bun sfârșit sezonul. O primă clarificare ar putea avea loc săptămâna viitoare, după consultări cu UEFA. Dacă, totuși, se va ajunge până la situația nedorită de a fi suspendat sezonul, cel mai probabil se va recalcula suma cuvenită cluburilor și banii reduși corespunzător cu numărul de partide care n-au fost livrate. Contractul dintre deținătorul drepturilor TV și Ligă prevede că aceasta din urmă trebuie să livreze 268 de meciuri pe sezon pentru suma de 28 de milioane de euro net. Dar acum lipsesc 72 de partide (8 etape de play-off X 3 jocuri plus 12 etape de play-out X 4 jocuri). Așadar, aproape 27% din totalul partidelor. Cluburilor ar urma să li se taie, prin urmare, 7,3 milioane de euro net din suma cuvenită în mod normal.
Și mai important – cele 72 de meciuri lipsă sunt exact cele mai interesante – partea din sezon care face cea mai mare audiență pentru televiziuni pentru că stabilește campioana, participantele în cupele europene și retrogradatele.

Închide ×