Cetățenii care au în plan să-și cumpere autoturisme în perioada următoare trebuie să știe că mașinile diesel sau pe benzină se vor scumpi. Ce a decis Uniunea Europeană.
Este deja cunoscută lupta Uniunii Europene cu mașinile care au motoare cu ardere internă, mai exact cu vehiculele clasice pe benzină sau motorină. Încă din 2021, Bruxelles-ul a anunțat o decizie controversată privind eliminarea completă a motoarelor cu combustie internă. Blocul comunitar dorește ca vehiculele clasice, pe benzină sau motorină, să nu mai poată fi înmatriculate în țările UE.
”Din 2035, toate mașinile nou-venite pe piață vor trebui să aibă emisii zero și să nu emită CO2. Acest lucru va garanta că, până în 2050, sectorul transporturilor poate deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon”, se arăta într-un comunicat al Parlamentului European.
Cu mai bine de un deceniu până la interzicerea pe piață a înmatriculării mașinilor clasice, efectele acestui plan încep deja să se simtă. UE a impus, recent, obiective de emisii de dioxid de carbon mai stricte. Acestea vor intra în vigoare în viitorul apropiat. Acest lucru va duce la o creștere semnificativă a prețurilor vehiculelor tradiționale.
Peste mai puțin de o lună, mai exact din 10 decembrie 2024, Uniunea Europeană va implementa noi obiective stricte pentru emisiile de dioxid de carbon (CO2), care vor intra în vigoare din 2025.
Marii constructori de vehicule care depășesc o serie de limite de poluare vor fi obligați să plătească penalități destul de mari, conform estimărilor Auto Motor Sport citate de publicația Capital.
Costurile pot ajunge și la sute de milioane de euro pe an. Din păcate, pentru a evita pierderile, companiile vor mări prețurile vehiculelor, conform sursei citate.
Deja, Audi a anunțat că prețurile pentru modelele A1, A6, A7, A8, Q2, Q3, Q7 și Q8 vor crește, în medie, cu 1,9%. Mai exact, pentru un vehicul cu prețul de 35.000 de euro, această majorare reprezintă o creștere de 665 de euro. Și cei de la Volkswagen au anunțat, încă de la sfârșitul lunii septembrie, că vor aplica creșteri de prețuri.
Pe de altă parte, în contra-balanță, vin vești bune pentru iubitorii de mașini electrice. Acesta noi reglementări privind emisiile de CO2 ar putea aduce scăderi de prețuri.
Mărcile cunoscute ar putea evita amenzile prin creșterea vânzărilor de vehicule electrice. Cel mai probabil, producătorii auto ar putea reduce prețurile pentru modelele electrice.