News

Ce se întâmplă cu măștile gratuite pentru familiile și persoanele defavorizate? Nelu Tătaru a făcut anunțul: „Licitația a fost contestată”

30.07.2020 | 17:25
Ce se intampla cu mastile gratuite pentru familiile si persoanele defavorizate Nelu Tataru a facut anuntul Licitatia a fost contestata
ADVERTISEMENT

Deși toate persoanele și familiile defavorizate din țara noastră ar fi trebuit să beneficieze până acum de măști gratuite în contextul pandemiei de coronavirus, măsura fiind reglementată printr-o ordonanță de urgență a Guvernului, procedurile de achiziție trenează în continuare și e greu de crezut că se vor finaliza în timp util.

Asta pentru că, potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, atât licitația, cât și câștigătorul au fost contestați, ca mai apoi firma respectivă, întrucât nu a avut câștig de cauză, să își caute dreptatea în instanță.

ADVERTISEMENT

Până la finalizarea procesului intentat la Curtea de Apel București, contractul nu poate fi semnat. Chestionat la rândul său pe marginea acestui subiect, premierul Ludovic Orban a precizat că Executivul a alocat deja sumele necesare către Ministerul Sănătății, care este responsabil cu derularea licitației.

Nelu Tătaru, noi precizări privind acordarea măștilor gratuite pentru persoanele și familiile defavorizate. Licitația a fost contestată

Această licitaţie şi câştigătorul au fost contestaţi. Comisia Naţională pentru soluţionarea contestaţiilor a refuzat această contestaţie, dar în termen de 10 zile aceeaşi firmă a depus la Curtea de Apel Bucureşti o altă contestaţie. Rămâne să vedem şi rezultatul acestei contestaţii”, a declarat Nelu Tătaru la Sibiu, unde a avut loc prezentarea amplasamentului noului Spital Clinic Judeţean de Urgenţă.

ADVERTISEMENT

Pe data de 21 mai, Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă  privind acordarea de către Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, a necesarului de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza unităţilor administrativ teritoriale.

Actul normativ prevede, totodată, suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020. Mai concret, bugetul pentru anul 2020 va fi suplimentat cu 230 milioane lei în vederea achiziției de măşti de protecţie care vor fi puse la dispoziţia autorităţilor publice locale pentru toate persoanele şi familiile defavorizate de pe raza unităţilor administrativ teritoritale.

ADVERTISEMENT

În ceea ce ne priveşte pe noi ca Guvern am alocat din Fondul de rezervă al Guvernului sumele necesare în bugetul Ministerului Sănătăţii, iar Ministerul Sănătăţii derulează licitaţia”, a explicat și premierul Ludovic Orban.

Klaus Iohannis dă asigurări că problema se va rezolva în scurt timp

Chiar dacă masca a devenit de mai bine de două luni un accesoriu indispensabil pentru cetățenii români, peste 2,3 milioane de persoane considerate defavorizate sunt nevoite să se descurce în continuare pe cont propriu. Până la finalizarea licitației, oamenii riscă să se infecteze și să transmită virusul familiilor și tuturor celor cu care intră în contact.

ADVERTISEMENT

Multe măști au ajuns, cu siguranță mai sunt unele probleme și înțeleg că sunt în curs de rezolvare. Este obligatoriu să rezolvăm această problemă și trebuie rezolvată foarte rapid”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT