News

Ce se întâmplă cu negocierile de pace. “Putin nu este pregătit să oprească războiul”

Negocierile de pace între Rusia și Ucraina, analizate de profesorul de drept internațional Cristian Diaconescu. La ce concluzii a ajuns fostul ministru de externe
31.03.2022 | 09:12
Ce se intampla cu negocierile de pace Putin nu este pregatit sa opreasca razboiul
ADVERTISEMENT

Negocierile de pace între Rusia și Ucraina continuă. O analiză a acestor discuții a făcut profesorul de drept internațional Cristian Diaconescu. Una dintre concluziile la care a ajuns fostul ministru de externe este că Putin nu este pregătit să oprească războiul.

Ce se întâmplă cu negocierile de pace între Rusia și Ucraina

Fostul ministru de externe al României, Cristian Diaconescu, a făcut o analiză a negocierilor între Rusia și Ucraina și a ajuns la mai multe concluzii. Una dintre ele este că președintele rus nu este pregătit să pună capăt conflictului armat.

ADVERTISEMENT

Cristian Diaconescu, care este și profesor de drept internațional, a precizat că va mai dura ceva timp până când va avea loc o întâlnire directă între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

“Câtă vreme există un conflict deschis nu se va realiza o astfel de întâlnire. Ambii știu foarte bine ca pentru ca o astfel de întâlnire să îi reprezinte este necesar să se ajungă la niște înțelegeri pe care întreaga comunitate internațională le cere. În special oprirea războiului. Ori Putin, în acest moment, nu este pregătit să oprească războiul”, a subliniat expertul, potrivit Ziare.com.

ADVERTISEMENT

Acesta a subliniat faptul că lucrurile se mișcă destul de greu și că, în acest moment, au loc niște înțelegeri care nu pot fi numite negocieri formale până când nu se va stabili o agendă.

“Din perspectiva aceasta sunt niște înțelegeri. Negocierile formale cu rezultate concrete în teren vor începe atunci când se va discuta și stabili agenda.

ADVERTISEMENT

Pot să vă spun că este avansată, mai ales în dialogul informal, o variantă de agendă pe care părțile convin, în legătură cu teme asupra cărora urmează să se facă înțelegeri și în egală măsură aceste înțelegeri să poată să fie implementate ulterior.

Tema cea mai complicată este în mod evident faptul că în continuare Federația Rusă atacă militar Ucraina”, a mai spus Cristian Diaconescu, conform sursei menționate anterior.

ADVERTISEMENT

Cristian Diaconescu: “Rusia dă semnale de flexibilitate”

Fostul ministru de externe a vorbit și despre modul Rusiei de a negocia, precizând că pare să dea semnale de flexibilitate.

“Deocamdată Federația Rusă lasă o nișă de oportunitate pentru a genera interesul și pentru ca cei care mediază pe diverse nivele, inclusiv la Moscova, oprirea agresiunii și intrarea într-o logică de negociere să fie încurajați să rămână.

Pentru că altfel, Rusia nu poate în acest moment să își pună planurile în aplicare. Acest lucru este clar. În egală măsură, Vladimir Putin nu dorește să se întoarcă acasă doar pe baza unei retrageri. Atunci trebuie găsită o linie de compromis”, a mai declarat Cristian Diaconescu, potrivit sursei citate mai sus.

Acesta consideră că Rusia a făcut un pas spre un compromis când a acceptat ca Ucraina să intre în UE.

“Înțeleg că neutralitatea mai ales în ceea ce privește varianta Nord-Atlantică este deja clară. O jumătate de compromis a făcut Federația Rusă spunând că Uniunea Europeană poate fi o țintă de politică externă a Ucrainei. Până acum două săptămâni nu era de acord nici cu intrarea Ucrainei în UE”, a mai subliniat fostul ministru de externe, conform aceleiași surse.

ADVERTISEMENT