News

Ce se întâmplă cu noul an şcolar. Anunţul preşedintelui: “Ne îndreptăm către un scenariu mixt

29.07.2020 | 19:44
Ce se intampla cu noul an scolar Anuntul presedintelui Ne indreptam catre un scenariu mixt
ADVERTISEMENT

Chiar dacă anul școlar va începe la 15 septembrie, data stabilită inițial, șansele ca acesta să se desfășoare în condiții normale sunt aproape nule. Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis în cadrul conferinței de presă de marți, 29 iulie, prima susținută după cea din luna aprilie, prilejuită de măsurile de relaxare adoptate în momentul intrării în starea de alertă.

Potrivit șefului statului, este greu de crezut că situația epidemiologică pe care o traversează România le va permite elevilor să se întoarcă în bănci. În aceste condiții, cel mai probabil este scenariul mixt, care presupune atât cursuri online, cât și cu prezența celor mici în unitățile de învățământ.

ADVERTISEMENT

Totodată, Iohannis  îi îndeamnă pe cetățeni să dea dovadă de responsabilitate și să fie „conștienți de necesitatea imperativă de a ține sub control epidemia”. Doar în ultimele 24 de ore s-au înregistrat nu mai puțin de 1.182 de cazuri noi, precum și 30 de decese.

Klaus Iohannis a făcut anunțul. Ce se întâmplă cu noul an școlar

Situația deschiderii noului an școlar și implicit a noului an universitar este una de extremă importanță și mă preocupă foarte mult. S-au făcut progrese importante în conturarea unor strategii și a unor scenarii. Școala sigur nu va începe în condiții normale, fiindcă pandemia până în septembrie nu va dispărea

ADVERTISEMENT

Ar fi foarte complicat să avem numai școală online. Și atunci ne îndreptăm spre un scenariu mixt, unde probabil, și în funcție de condițiile locale, vom avea mai mult școală normală, deci cu elevii la școală, sau mai mult online, sau în sistem mixt.

Cum vor decurge aceste lucruri va fi stabilit cu exactitate într-o săptămână sau două. Măsurile pe care le gândim și pe care le vom lua sunt gândite în primul rând pentru siguranța copiilor, pentru siguranța cadrelor didactice și pentru a asigura un proces educațional de bună calitate”, a declarat Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Mesaj pentru cetățeni: „Ce vrem, să dăm frâu liber bolii sau să îngrădim răspândirea pandemiei?”

Am ajuns de la câteva sute de cazuri pe zi la 1200 de cazuri noi, e clar că trebuie făcut ceva. Sunt măsuri simple. Nimeni nu poartă masca de plăcere, dar e singura metodă prin care putem îngrădi răspândirea virusului. Distanțarea este foarte importantă. Până la urmă, trebuie să fim realiști: ce vrem, să dăm frâu liber bolii sau să îngrădim răspândirea pandemiei?

În timpul stării de urgență, situația a fost bine gestionată. În starea de alertă au intervenit deczii CCR și modificări legislative. O etapă care mi s-a părut negativă a fost disputa în Parlament pe legea carantinei. Proiectul a fost elaborat în regim de urgeță de Guvern, trimis în Parlament, unde PSD a tras de timp cu un cinism inimaginabil.

ADVERTISEMENT

S-a cristalizat impresia că lucrurile nu sunt grave, au apărut politicieni care au incitat deschis la nesupunere, inducând în public impresia că lucrurile nu sunt grave. În acele săptămâni, persoane infectate au părăsit spitalele. PSD a tergiversat adoptarea acestei legislații, în această perioadă situația epidemiologică s-a agravat. Așa am ajuns la 1200 de cazuri zilnice și din păcate aceasta va mai dura.

Decizia de reintrare în starea de urgență se poate lua doar în măsura în care specialiștii îmi spun că nu există altă soluție – și eu cred că există altă soluție. Sper că românii vor respecta normele, astfel încât să putem controla răspândirea acestei boli.

Sunt convins că împreună vom reuși să stăpânim această epidemie rezonabil. Dați-mi voie să consider reintrarea în starea de urgență ca o ultimă soluție, când nu avem nicio altă posibilitate să intrăm înr-o zonă de control a epidemiei”, a mai spus președintele în cadrul conferinței de presă de miercuri, 29 iulie.

ADVERTISEMENT