News

Pachetul de sprijin pentru populație, adoptat de coaliție. Vouchere pentru mai multe categorii de români. Creşte salariul minim în agricultură. Lista măsurilor / Update

Luni seara, Coaliția a adoptat pachetul ”Sprijin pentru România”. Sunt prevăzute mai multe măsuri importante: vouchere pentru cetățeni, salarii mai mari în agricultură și valori crescute pentru tichetele de masă.
11.04.2022 | 19:46
Pachetul de sprijin pentru populatie adoptat de coalitie Vouchere pentru mai multe categorii de romani Creste salariul minim in agricultura Lista masurilor  Update
Pachetul cu măsuri socio-economice pentru populaţie a fost adoptat de coaliţia de gvernare
ADVERTISEMENT
11-04-2022
17:26

Nicolae Ciucă: ”E un pachet de soluții pentru cetățeni și economie”

Nicolae Ciucă, premierul României, a subliniat faptul că ”Sprijin pentru România” este un pachet de soluții pentru cetățeni și economie. Acesta se bazează pe 3 mari obiective: susținerea economiei, coeziunea socială și solidaritate între generații.

”E un pachet de soluții pentru cetățeni și economie. Programul de guvernare are în centrul său cetățeanul. Coaliția de guvernare, prin guvernul său, are datoria să vină cu soluții, mai ales într-o perioadă atât de dificilă.

Pachetul are valoarea de 17,3 miliarde lei. 52% vine din fonduri UE, restul de la bugetul de stat.

Pachetul are 3 obiective principale: susținerea economiei, coeziunea socială și solidaritate între generații.

Beneficiarii măsurilor sunt IMM-urile, marii investitori, transportatorii și sectorul investițiilor publice”, a declarat șeful Executivului.

11-04-2022
17:14

Marcel Ciolacu, după adoptarea pachetului ”Sprijin pentru România”: ”Mai mult de jumătate din populație va beneficia de sprijin în fața scumpirilor”

După adoptarea pachetului ”Sprijin pentru România”, premierul Nicolae Ciucă, vicepremierul UDMR Kelemen Hunor și liderul PSD, Marcel Ciolacu, au susținut o conferință de presă în care au prezentat măsurile luate.

Președintele social-democraților a garantat că peste jumătate dintre români vor beneficia de sprijin în lupta cu scumpirile.

”Am venit azi să prezentăm planul de coaliție pentru România. Am făcut acest plan pentru români și firmele românești. 

Trebuie să oferim un ajutor real, speranțe și oportunități cetățenilor noștri. Jumătățile de măsură nu sunt suficiente. PSD a intrat la guvernare pentru a sprijini populația. Nu mai avem timp pentru o politică sterilă.

Am stabilit ce are de făcut fiecare ministru pentru ca acest plan să fie adoptat cât mai repede. A venit momentul ca noi, politicienii, să livrăm.

Este o sumă dublă față de suma alocată pentru sprijinirea populației în timpul pandemiei. 

Acest plan se concentrează pe combaterea creșterii prețurilor, pe susținerea fermierilor. Susținerea firmelor românești a fost prioritară. 

Mai mult de jumătate din populația României va beneficia de un sprijin în fața scumpirilor. 

Îmi pare bine că am luat decizia, alături de colegii mei, să formăm această coaliție”, a spus Ciolacu.

11-04-2022
16:47

Pachetul de măsuri de sprijin pentru populație, adoptat de Coaliția PNL-PSD-UDMR

Coaliția de guvernare s-a reunit, luni, pentru a definitiva un plan de măsuri sociale și economice în actuala criză generată de creșterea prețurilor.

După mai multe ore de discuții, cei de la PNL, PSD și UDMR au convenit asupra unui pachet de măsuri pentru cetățeni.

Pachetul de măsuri este în valoare de 17,3 miliarde de lei, dintre care 9 miliarde de lei sunt fonduri europene, iar 8,3 miliarde de lei sunt de la bugetul de stat.

Lista celor mai importante măsuri:

  • vouchere pentru alimente de bază – 50 de euro la fiecare două luni pentru familiile cu cel puțin 2 copii sau monoparentale cu venituri mai mici de 600 de lei pe lună, pentru pensionarii cu venituri mai mici de 1.500 de lei pe lună, pentru persoanele cu venit minim garantat și pentru persoanele cu dizabilități până la finalul anului.
  • vouchere de 30 de euro pe lună pentru elevii care primesc burse sociale pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine, până la finalul anului.
  • 200 de lei în plus la salariu minim (sumă acordată voluntar de angajator). Cei 200 de lei sunt scutiți de toate taxele.
  • salariul minim în agricultură de 3.000 de lei.
  • majorarea valorii tichetelor de masă de la 20,17 lei la 30 de lei.
  • majorarea normei de hrană din spitale de la 11 lei pe zi la 22 de lei pe zi.

S-au luat și măsuri pentru companii și antreprenori. Printre ele:

  • reducere de 50 de bani la benzină și motorină pentru marii transportatori.
  • ajutor de până la 400.000 de euro/firmă pentru IMM-urile care au cheltuieli mai mari cu cel puțin 15% la utilități. Măsura poate fi finanţată exclusiv din fonduri europene prin POCU. Buget alocat măsurii: minim 300 milioane de euro.
  • 75% din salariu pentru angajații aflați în șomaj tehnic, adică continuarea măsurilor Şomaj tehnic şi Kurzarbeit până la 31.12.2022.
  • stimulent de 50% din salariu pentru angajarea șomerilor.
  • ajutoare de stat pentru susținerea fermelor de reproducere a speciilor porc, vită, oaie.
  • 100 de milioane de euro pentru Casa de comerț Unirea.
  • garantarea unui credit în valoare de cel mult 50.000 lei, în proporţie de 80% de către stat prin programul naţional ”Student Invest”

DOCUMENTUL cu toate măsurile – AICI

11-04-2022
08:40

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a făcut declarații înainte de adoptarea pachetului socio-economic

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat luni, cu câteva ore înainte ca Guvernul să adopte pachetul socio-economic, cu măsuri de sprijin financiar pentru populație, că este pentru prima oară când un Executiv propune un astfel de plan. Redăm principalele sale afirmații:

”Prim-ministrul este în masură să prezinte calendarul. Am discutat măsurile. E evident că PSD a lucrat la cele mai multe dintre măsuri. Am in continuare o comunicare bună cu prim-ministru. Important este să avem o guvernare eficienta.

Exista masuri propuse de catre ministri. Este pentru prima oara cand s-a venit cu un pachet de masuri pe zona economica, tintuite pe zona de agricultura, constructii.

Sunt niste crize suprapruse. Important este ca se vine cu masuri in timp real. Dorim sa rezolvam cauza scumpirilor din energie”, a transmis Marcel Ciolacu, printr-o declarație de presă.

Ce se întâmplă cu pachetul de măsuri de sprijin pentru populație și cât din promisiuni vor reuși să livreze guvernanții, în condițiile în care există tensiuni evidente în sânul coaliției.

Probleme în coaliție la pachetul de măsuri de sprijin pentru populație

De altfel, românii aşteaptă cu interes pachetul de măsuri sociale promise de guvern. Doar că, situația nu este una deloc simplă.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, se pare că Executivul lui Nicolae Ciucă nu este pregătit să lanseze proiectele de sprijin anunţate.

Ministrul Muncii a oferit mai multe lămuriri cu privire la ce se va întâmpla la Palatul Victoria, acolo unde oamenii din PSD şi PNL trebuie să ajungă la un numitor comun.

ADVERTISEMENT

Marius Budăi a dezminţit presupusa întârziere a măsurilor de sprijin din cauza lipsei actelor necesare.

“Noi trebuie să avem o decizie finală în coaliţia politică şi imediat intrăm la treabă şi redactăm actele normative”, a explicat Marius Budăi.

ADVERTISEMENT

Ministrul a mai zis că una din principalele provocări pe care le are în faţă guvernul este găsirea unui echilibru în adoptarea noului pachet de sprijin economico-social.

“Cetăţenii României au nevoie de aceste măsuri şi noi trebuie să calculăm şi să fim atât de atenţi ca nu cumva din dorinţa de a face bine să nu facem mai rău. Trebuie să fim atenţi să creăm un echilibru între a sprijini categoriile vulnerabile dar şi să nu dezechilibrăm economia”, a continuat ministrul.

ADVERTISEMENT

“În primul rând vom majora valoarea normei de hrană din spitale şi centrele de plasament.

Vom majora valoarea tichetelor de masă (…) şi acele vouchere de care am vorbit, în primul rând pentru copii care au burse sociale – pentru că ne dorim foarte mult să prevenim abandonul şcolar -, şi ulterior către categoriile care au pensii şi salarii mici, la nivelul salariului minim, să îi sprijinim cu nişte tichete valorice pentru a-şi putea procura alimentele de bază”, a adăugat Marius Budăi atunci când a vorbit despre primele măsuri care vor fi luate de către guvern.

ADVERTISEMENT