Cel mai mare spital de boli pneumologice din România, Institutul Marius Nasta din Capitală, poate fi închis oricând. Direcția de Sănătate Publică București nu oferă autorizația sanitară de funcționare de aproape trei luni, timp în care pacienți bolnavi așteaptă să se trateze.
Cu un volum anual de aproape 50.000 de pacienți, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta este la doar un pas de a pierde finanțarea din partea Casei de Asigurări de Sănătate. Spitalul este modernizat recent, însă medicii sunt obligați să trateze și să opereze în sălile vechi, ce încă dețin autorizație. Între timp, cele trei săli de operație și trei saloane noi-nouțe nu pot fi folosite, iar pacienții cu boli grave ca tuberculoză ori cancer pulmonar sunt nevoiți să aștepte, deși viața nu le mai dă mult timp.
„Noi am făcut toate demersurile legale în acest sens și așteptăm un punct de vedere de la colegii noștri de la Direcția de Sănătate Publică, pentru că vorbim de o instituție publică, vorbim de pacienți care plătesc asigurări de sănătate și care au dreptul la asistență medicală în condițiile legii. Pentru că nu avem autorizația sanitară de funcționare emisă, acele săli și nouă paturi de Terapie Intensivă nu pot fi utilizate în condițiile legii. Prin urmare, intervențiile chirurgicale sunt efectuate în două săli și acest lucru, într-adevăr, creează niște liste de așteptare și creează disfuncționalități în utilizarea tuturor spațiilor”, spune managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, pentru FANATIK.
În anul 2018 au fost dispuse, sub formă de obligații, mai multe modificări la unitatea medicală, inclusiv instalarea unui sistem de ventilație în blocul operator pentru evitarea infecțiilor, unul dintre cele mai mari coșmaruri atunci când vorbim despre spitale. În anul 2022, s-a făcut planul „de bătaie”: modernizarea rețelelor electrice, a detectorilor de incendii, a ventilației și a sistemelor de fluide medicale. S-au primit 10 milioane de lei, fonduri europene, pentru aceste lucrări, încheiate în totalitate în luna mai a anului 2024.
Din păcate pentru spital, toate lucrările de modernizare s-au făcut într-o clădire veche, lucru ce contravine celor impuse de DSP. Astfel, autorizația sanitară de funcționare nu poate fi emisă, deși managerul spitalului a cerut lămuriri și chiar a solicitat sprijinul colegilor săi pentru a atinge toate obiectivele. Toate întrebările au rămas, însă, fără răspuns.
„Din 2018 au fost făcute unele precizări pe care Direcția de Sănătate Publică le-a făcut către Institutul Marius Nasta în momentul controalelor și, sigur, au rămas, ulterior și în planurile de conformare, mențiunea că va trebui să modernizăm aceste săli de operație. Sigur, vorbim de o clădire veche, vorbim de modernizarea unor spații vechi care e posibilă, însă soluțiile de funcționare și modalitatea în care punem aceste spații în slujba pacienților trebuie să vină împreună cu Direcția de Sănătate Publică”, a mai explicat medicul pneumolog pentru FANATIK.
Din dorința ca spitalul să rămână în slujba românilor, Beatrice Mahler a înaintat o plângere și la Avocatul Poporului. Managerul speră ca instanța să facă dreptate, mai ales că, la un simplu control, Casa de Asigurări de Sănătate poate decide închiderea unității medicale. Ce este cel mai grav este că pacienții vor fi nevoiți fie să caute tratamente în alte părți, fie să aștepte mult prea mult pentru consultații.
„Există posibilitatea ca spitalul să se închidă și acesta este motivul pentru care eu doresc rezolvarea cât mai rapidă a acestei probleme pentru că sunt consecințe care chiar dacă nu sunt la nivel de macrosistem vizibile, până la urmă fiecare om care ajunge în Institutul Marius Nasta trebuie să beneficieze de toate facilitățile pe care sistemul de stat le pune la dispoziție, adică rețete compensate, servicii medicale gratuite din ambulator care se pot elibera cu anumite tipizate, pe care Institutul Marius Nasta nu le poate cumpăra de la Casa de Asigurări de Sănătate. Este un impact major și el deja există și, sigur, pacienții găsesc alte soluții, dar prin trimiterea pacientului dintr-o unitate sanitară în alta nu ajută pacientul cu boală respiratorie”, a mai afirmat Beatrice Mahler.
Contactată de FANATIK, Direcția de Sănătate Publică București a transmis că lucrările de la „Marius Nasta” au fost făcute fără o informare prealabilă a instituției, iar acestea sunt greșite din punct de vedere legal, însă a fost emisă autorizația sanitară de funcționare cu Program de conformare si Program cadru de conformare, termenul de realizare fiind anul 2026.
„Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a depus dosar pentru acordarea asistentei de specialitate in sanatate publica – inregistrat la Directia de Sanatate Publica Bucuresti in 14.05.2024 –DUPĂ finalizarea lucrarilor de modernizare si reabilitare din cadrul Proiectului mentionat. DSPMB nu a fost informata anterior demararii lucrarilor acestui proiect, ci doar cu ocazia controlului efectuat in luna martie 2024 (cand lucrarile erau in curs) si la finalizarea lucrarilor de modernizare si reabilitare a structurilor sus-mentionate.
Avand in vedere faptul ca Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” nu a respectat legislatia sanitara in vigoare in vederea desfasurarii procedurii legale de autorizare sanitara, efectuand modificari de infrastructura fara a solicita Directiei de Sanatate Publica Bucuresti asistenta de specialitate anterior demararii lucrarilor privind implementarea Proiectului, Directia de Sanatate Publica Bucuresti a emis, in conditiile legii, Autorizatia Sanitara de Functionare Nr. 1288/15.10.2024 eliberata cu Program de conformare si Program cadru de conformare (termen de realizare: anul 2026).
Conform legislatiei sanitare in vigoare, orice propunere de modificare a structurii functionale a unei unitati sanitare este inaintata Directiei de Sanatate Publica de catre conducerea unitatii sanitare, insotita de documente justificative, in baza carora este emisa o notificare de asistenta de specialitate, iar ulterior Autorizatia Sanitara de Functionare”, se arată în informarea transmisă de Direcția de Sănătate Publică București.