News

Ce se întâmplă cu palatele copiilor și cluburile sportive școlare. Anunțul ministrului Sorin Cîmpeanu: ”Descentralizare nu e desființare”

Într-un comunicat emis luni, 18 iulie, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat ce se va întâmpla cu palatele copiilor și cluburile sportive școlare din țară.
18.07.2022 | 23:33
Ce se intampla cu palatele copiilor si cluburile sportive scolare Anuntul ministrului Sorin Cimpeanu Descentralizare nu e desfiintare
Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, ședință de Guvern. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat ce măsuri au luat autoritățile în legătură cu palatele copiilor, cluburile copiilor și cluburile sportive școlare din țară.

Ministrul Sorin Cîmpeanu anunță că palatele și cluburile copiilor nu se desființează. Cum vor funcționa aceste unități

În ultimele zile, profesorii de la palatele si cluburile copiilor și-au exprimat îngrijorările cu privire la o posibilă desființare a acestor unități.

ADVERTISEMENT

Luni după-amiază, într-un amplu mesaj postat pe Facebook, ministrul educației a reacționat față de temerile profesorilor din cluburile și palatele copiilor.

Sorin Cîmpeanu precizează că ”palatele copiilor, cluburile copiilor și cluburile sportive școlare nu se desființează”. El adaugă faptul că trecerea în subordinea primăriilor și consiliilor locale face parte din etapa de descentralizare.

ADVERTISEMENT

”Palatul Național al Copiilor NU se desființează! Palatele copiilor, cluburile copiilor și cluburile sportive școlare NU se desființează!

Proiectul Legii învățământului preuniversitar trebuie să pună în aplicare politicile naționale privind descentralizarea, potrivit Strategiei generale de descentralizare – adoptată în anul 2017.

ADVERTISEMENT

Începând cu anul 2025, Ministerul Educației va putea, prin consultare publică, să inițieze legislația specifică, astfel încât Palatul Național al Copiilor, palatele copiilor, cluburile copiilor și cluburile sportive să se organizeze și să funcționeze ca instituții publice în subordinea Consiliului General al municipiului București / consiliilor locale, cu personalitate juridică, pentru desfășurarea activităților extrașcolare / cu program sportiv suplimentar”, scrie Cîmpeanu în online.

Ce se întâmplă cu personalul didactic existent în cluburile sportive școlare, palatele copiilor şi cluburile copiilor

În ceea ce privește profesorii, Sorin Cîmpeanu spune că întregul personal didactic de predare titular existent în cluburile sportive școlare, palatele copiilor şi cluburile copiilor îşi păstrează dreptul, pentru o perioadă de 10 ani de la momentul transferului, să participe la etape de mobilitate a personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în vederea ocupării de posturi didactice/catedre vacante în unităţi de învăţământ preuniversitar, potrivit metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației.

ADVERTISEMENT

În decurs de doi ani de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Educației va iniția actele normative pentru reglementarea transferului de competențe și de patrimoniu.

Ministrul mai adaugă că până atunci ”Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti funcționează ca unitate conexă, în subordinea Ministerului Educației, iar palatele şi cluburile copiilor funcționează ca unităţi conexe pentru activităţi extraşcolare în subordinea DJIP, iar finanţarea se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei”.

ADVERTISEMENT