News

Ce se întâmplă cu parada de 1 Decembrie. Pandemia dă planurile autorităților peste cap

27.10.2020 | 23:32
ADVERTISEMENT

Parada militară de 1 Decembrie este în pericol din cauza epidemiei de coronavirus.

Acesta este un incident fără precedent în ultimele trei decenii, conform observatornews.ro.

Autorităţile iau în calcul anularea ei sau transformarea ceremoniei într-una mult mai restrânsă.

Parada de 1 Decembrie este în pericol din cauza Covid-19

Cei 2.000 de militari ai României care participă în mod tradiţional la parada de 1 Decembrie bat pasul pe loc. Depinde doar de evoluţia epidemiei dacă vor bate şi pas de defilare de Ziua Naţională.

ADVERTISEMENT

În mod normal, începând de săptămâna viitoare, MApN ar urma să aducă în Bucureşti soldaţii care fac parte din blocul de paradă. Ar urma să fie cazaţi în cămine ale Ministerului Apărării, iar orice infectare covid19 ar putea trage pe dreapta întreg blocul de paradă.

Există chiar riscul ca cea mai mare paradă militară din România să fie anulată complet.

„Este foarte probabil ca, în contextul pandemic actual, să avem mai multe infectări. Poate ar fi mai bine să sărbătorim parada într-un alt mod”, a declarat Daniel Anghel, consilier al ministrului Apărării.

ADVERTISEMENT

Există şi varianta organizării paradei de 1 Decembrie cu un număr considerabil mai mic de militari. Doar cu ajutorul tehnicii de luptă şi cu trecerea peste Arcul de Triumf a aeronavelor MApN.

Se ia în considerare și participarea publicului. În cel mai optimist scenariu se va permite accesul oamenilor în jurul Arcului de Triumf şi pe Bulevardul Kiseleff, dar cu măsuri speciale de protecţie sanitară.

ADVERTISEMENT

Pe trotuare ar trebui montate garduri care să îi ţină pe spectatori la o distanţă de minimum doi metri unul de celălalt. Greu de realizat în condiţiile în care anul trecut peste 20 de mii de oameni au venit să admire militarii, tancurile, elicopterele şi avioanele Armatei. Şi mai marii statului vor respecta regula distanţării la tribuna oficială.

Amintim faptul că Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, la raportarea de marți, alte 4.724 de cazuri noi de infectare cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

Pentru prima oră în pandemie, România a raportat peste 100 de decese din cauza infecției cu SARS-CoV-2, mai exact 104 morți, conform GCS.

Până marți, 27 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 217.216 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 155.630 de pacienți au fost declarați vindecați.

ADVERTISEMENT