News

Ce se întâmplă cu pensiile. Ar fi un dezastru pentru milioane de români

Începând cu 2040, românii se vor baza prea puțin pe pensie, care va valora foarte puțin raportat la salariu și vor fi obligați să facă economii.
11.04.2025 | 07:15
Ce se intampla cu pensiile Ar fi un dezastru pentru milioane de romani
Ce se întâmplă cu pensiile. Ar fi un dezastru pentru milioane de români. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Așadar, experții avertizează că actualul sistem de pensii nu mai este sustenabil, astfel că cei care ies la pensie în 15 ani vor primi doar 30% din ultimul salariu. Astfel, oamenii ar trebui să se bazeze pe economii personale și sistemul de pensii private, după modelul american. În caz contrar au toate șansele să moară de foame la bătrânețe.

Dezastru pentru milioane de români care ies la pensie peste 20 de ani

În prezent, tinerii nu își bat capul cu această problemă și nu se gândesc cât vor avea pensie. Cineva care iese la pensie câștigă acum 45% din ultimul salariu din piloanele 1 și 2. În 2040, veniturile scad la 30%, pentru că atunci generația decrețeilor ajunge la maturitate și iese la pensie. În 2070, pensionarii vor trăi cu 20% din venituri.

ADVERTISEMENT

„Ştiu că angajatorul plăteşte o sumă obligatorie. Pilonul trei nu am. Momentan iau 3.000 de lei, deci 45% ar veni aproape 1.500 de lei, greuţ. O pensie decentă ar fi undeva la 5.000 de lei”, povestește un pensionar. Românii în 2024 visează la pensii de ce puțin 1000 de euro, însă trebui să strângă de pe acum bani pentru a nu ajunge faliți la bătrânețe.

„Pensiile facultative sunt cheia pentru a ajunge la această o mie de euro pensie. Există acest nivel de deductibilitate fiscală care este de 165 de lei pe lună, i-aş incuraja pe toţi românii de posibilitatea de a economisi fără a fi impozitaţi. Vom fi din ce în ce mai mult pe cont propriu. Va trebui să ne purtăm singuri de grijă, avertizează Radu Crăciun, președinte APAPR.

ADVERTISEMENT

Fără economii, oamenii nu vor avea cu ce bani să trăiască la bătrânețe

În Pilonul 2, fiecare român are în medie 18.000 de lei, iar la pilonul trei, facultativ, au apelat momentan 800.000 de români. 25% din contribuții sunt investite în acțiuni, astfel că orice pensie va fi afectată de scăderea de la bursă cum a fost și cazul zilele trecute din cauza războiului tarifelor anunțat de Trump.

„Cei care acum ies la pensie, /daca prind o perioadă de scădere, să aştepte, nu sunt obligaţi să scoată banii aceia care s-au acumulat la pensie. Valoarea unităţii de fond va creşte, cu siguranţă”, explică Irina Chiţu, vicepreşedinte Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari, pentru Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

„Fondurile de pensii investesc pe termen lung, sunt capabile să gestioneze aceste furtuni, nu există motive pentru panică”, explică, la rândul său, Matti Leppala, CEO PensionsEurope. La pensionare, sumele vor putea fi retrase integral sau eșalonat, în rate egale întinse pe cel mult cinci ani.

ADVERTISEMENT