News

Ce se întâmplă cu pensiile din pilonul II! Care este planul Guvernului cu pensionarii din acest sector

24.05.2019 | 14:52
Ce se intampla cu pensiile din pilonul II Care este planul Guvernului cu pensionarii din acest sector

USR acuză guvernul că vrea să pună naționalizeze chiar și pensiile private. Ce se întâmplă cu pensiile din pilonul II, de fapt și care sunt temerile partidului din opoziție? Economiștii din USR spun că guvernul vrea să pună cruce pensiilor din pilonul al doilea prin decizia pe care a luat-o săptămâna aceasta și despre care s-a vorbit foarte puțin.

Ce se întâmplă cu pilonul II de pensii, până la urmă

Guvernul Dăncilă a adoptat joi o ordonanță de urgență prin care permite unei instituții publice aflată sub controlul ASF să preia activele acumulate în conturile private de pensii din Pilonul II. Practic, după cum susțin finanțiștii de la USR, pensiile private vor fi administrate tot de către stat.

Ordonanța 114/2018 va produce acest efect, cred liderii din opoziție, care spun că guvernul a dat această hotărâre în mod intenționat. Florin Cîțu (deputat PNL) susține că decizia guvernului vine cumva ca o răzbunare la anunțul administratorilor privați de pensii că vor pleca din țară dacă actualul cabinet nu renunță la ”aberația” cu capitalul social.

Opoziția spune că pensiile private vor fi administrate tot de către stat. Sursa foto: pixabay.com

Pensiile private, administrate în integralitate de stat?

În replică la cele mai noi acuzații care privesc direct banii românilor, ministrul de Finanțe Eugen Orlando Teodorovici a declarat că nu se naționalizează nicio pensie și că nu se închide niciun pilon II, fără să ofere argumente sau asigurări în plus față de negație. Mai mult, Teodorovici susține că ordonanța a fost propusă de ASF, instituție independentă, însă controlată politic.

”Această ordonanţă apare după ce administratorii privaţi de pensii au anunţat acum o săptămână că se vor retrage din România dacă Guvernul nu renunţă la aberaţia cu capitalul social. Acum este clar de ce a prelungit perioada până la care administratorii privaţi de pensii trebuie să aducă în plus la capitalul social 800 de milioane de euro. Trebuia să apară întâi administratorul specia în această formă. Pensiile voastre private urmează să treacă în câteva luni la administratorul special = stat!”, acuză Florin Cîţu, scrie adevărul.ro.