Într-o perioadă economică extrem de dificilă, pensionarii din România sperau ca veniturile lor să se mărească și în acest an. Majorările vor surveni abia din 2023.
În prezent, pensia medie din România este de aproximativ 1.600 de lei. Peste 1,25 milioane de pensionari au venituri de doar 1.000 de lei.
Guvernul vine însă cu promisiuni pentru seniorii țării. Recent, Executivul a anunțat pensii mai mari începând cu data de 1 ianuarie 2023.
De anul viitor, Legea Pensiilor va suferi mai multe modificări și peste cinci milioane de pensionari vor primi mai mulți bani.
Guvernul PNL – PSD – UDMR și-a luat angajamentul ca, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), să modifice Legea Pensiilor.
Adrian Câciu, ministrul finanțelor, a explicat că majorarea pensiilor va veni ca o compensație pentru pierderea puterii de cumpărare a românilor.
”Cu siguranţă, pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma votului în care economia funcţionează în acest an.
Dar, cu siguranţă, o creştere va fi, astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin pe al doilea semestru să fie compensată”, a spus Adrian Câciu, conform Romaniatv.net.
Oficialul Guvernului a mai adăugat că pensiile până în 2.000 de lei nu vor fi impozitate.
În 2022, pensionarii au primit o majorare de 10% a punctului de pensie. Autoritățile promit că Legea pensiilor urmează să fie modificată, iar Guvernul promite o majorare de la 1 ianuarie 2023.
Marius Budăi, ministrul muncii, spune că procesul de recalculare al celor 5 milioane de dosare de pensie este în plină desfășurare. Acesta promite o formulă îmbunătățită de calcul la final.
”În paralel, noi continuă să luăm filă cu filă toate cele 5 milioane de dosare, care sunt perioadele cu contributivitate, care nu, pentru că atunci când vom termina consultarea cu Banca Mondială, să putem intra în normal, cu acea formulă sau cu una îmbunătăţită.
Am analizat toate PNRR-uri din Uniunea Europeană şi nicăieri nu este prevăzut un prag, un zid de beton cu care să te izbeşte de cheltuielile sociale. Nici în PNRR-uri, nici în legislaţia naţională”, a declarat Marius Budăi, conform sursei citate.