News

Ce se întâmplă cu pensiile. Marcel Ciolacu a explicat pensionarilor ce îi așteaptă în 2023: ”Sunt două legi”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a explicat, luni, modul în care vor crește pensiile de la data de 1 ianuarie 2023, în urma discuțiilor din coaliția de guvernare.
17.10.2022 | 21:49
Ce se intampla cu pensiile Marcel Ciolacu a explicat pensionarilor ce ii asteapta in 2023 Sunt doua legi
Marcel Ciolacu a dezvăluit că pensiile nu vor fi majorate în două tranșe. Foto: canva.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

În urma discuțiilor purtate în coaliția de guvernare, Marcel Ciolacu a dezvăluit că pensiile nu vor crește în două tranșe. De asemenea, liderul PSD a completat că pensionarii vor beneficia de o majorare de minimum 10%.

Este cert că pensiile nu vor fi mărite în două tranșe

Sunt două legi. Nu a spus nimeni că sunt momente diferite. Propunerea bugetară va fi pe anul următor, de la 1 ianuarie. Pensiile nu se măresc în două tranşe. Totul va fi de la 1 ianuarie prins în buget.

ADVERTISEMENT

10% este un efort bugetar de 11 miliarde de lei. Avem două legi. O lege care ne spune că trebuie să indexăm pensiile, dar nu cu indicele de inflaţie din anul în curs, pentru că nu se poate legal.

Este cu un an înainte şi avem acolo 5,2, o inflaţie medie pe anul trecut”, a declarat Marcel Ciolacu în cadrul dialogului purtat luni cu jurnaliștii. În continuare, liderul social-democraților a spus că mai există o lege cu mărirea pensiilor cu 40%, ”rămânând diferenţa de 11,9 la cei 40%”.

ADVERTISEMENT

Ce s-a decis despre mărirea salariului minim

Cel care este și președintele Camerei Deputaților a mai precizat că în coaliția de guvernare s-a mai discutat și despre mărirea salariului minim la 3.000 de lei. Astfel, el a spus că în ceea ce privește pensiile, există mai multe abordări.

Din punctul său de vedere, Ciolacu ar respecta legea cu indicele de inflaţie. În urmă cu două zile, și prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a devoalat cât de mult pot crește pensiile și a prezentat 7 variante.

ADVERTISEMENT

Liberalul a punctat că guvernanții trebuie să țină cont că a scăzut puterea de cumpărare a românilor. Astfel, creșterea pensiilor trebuie să fie făcută în raport cu creșterea inflației.

Totuși, Rareș Bogdan a subliniat că pensionarii trebuie să înțeleagă că pentru a nu se dezechilibra, bugetul statului suportă o anumită sumă. Liberalul a completat că în funcție de execuția bugetară, pensiile ar putea fi mărite și cu 18%.

ADVERTISEMENT