News

Ce se întâmplă cu pensiile mici din România după recalculare. Anunțul ministrului Raluca Turcan

21.04.2021 | 15:15
Ce se intampla cu pensiile mici din Romania dupa recalculare Anuntul ministrului Raluca Turcan
ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a făcut un anunțat extrem de important în legătură cu pensiile mici din România, în contextul procesului de recalculare demarat de autorități.

Marți seara, oficialul Guvernului a anunțat că se dorește echitate și aducerea pensiilor la nivelul salariului. Totodată, Turcan a oferit o veste excelentă pentru mulți români și a afirmat că, după recalculare, cele mai mici pensii vor crește mai repede decât restul.

ADVERTISEMENT

Ministrul Raluca Turcan anunță ce se întâmplă cu pensiile mici din România după recalculare

Prezentă marți la Digi24, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că există anomalii asupra sistemului de pensii, iar scopul recalculării celor 5 milioane de venituri în următoarea perioadă este acela de a crește pensiile foarte mici.

Aceasta a precizat că în sistemul judiciar au existat perioade în care contributivitatea a fost minimă, motiv pentru care în unele cazuri o foarte mare parte din sume sunt susținute din bugetul de stat.

ADVERTISEMENT

”În sistemul judiciar au fost create mai multe anomalii, nu de noi, ci de cei care ne critică. Au existat diferențe între legea salarizării și pensiilor, în funcție de momentul în care au intrat în sistem. Au existate perioade în care contributivitatea a fost minimă.

Aceste anomalii își pun amprenta asupra sistemului de pensii. Pe fond, nu are nicio legătură cu justiția. Cu calm am solicitat propuneri din partea sistemului, avem rigoarea de constituționalitate și propuneri din partea sistemului, astfel încât să nu depopulăm sistemul”, a spus Raluca Turcan, la postul de știri.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește finalitatea procesului de recalculare a pensiilor, ministrul Muncii a precizat că scopul este ca pensiile foarte mici să crească mai repede, astfel încât sumele să fie echitabile.

”Finalitatea va fi următoarea: avem sistemul public de pensii, în care avem etapa de evaluare, ulterior vom veni cu o nouă formula de recalculare a tuturor pensiilor și în maxim un an și jumătate vom avea toate cele 5 milioane din sistemul public de pensii recalculate, astfel încât să reducem inechitățile și cele mai mici să crească mai repede”, a răspuns Turcan.

ADVERTISEMENT

Turcan, noi critici pentru pensiile speciale

Turcan a mai precizat că sistemul de pensii speciale a fost format ”într-un mod forțat”, acesta fiind motivul discrepanței între salarii și pensiile încasate.

”Au fost create mai multe anomalii. Au existat diferențe în privința legii salarizării și a pensiilor. Au existat perioade în care contributvitatea a fost minimă, și atunci, aceste anomalii își pun amprenta asupra sistemului de pensii speciale, format de asemenea, într-un mod forțat, raportat la ultimul salariu în plată”, a adăugat ministrul din Cabinetul Cîțu.

ADVERTISEMENT