Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a făcut un anunț extrem de important în legătură cu pensiile private ale românilor. Pilonul II are în acest moment acumulate fonduri record.
Într-o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere economic, în care guvernanții au fost obligați să ia mai multe măsuri de austeritate care au lovit crunt în buzunarele cetățenilor, românii primesc și vești ceva mai bune.
În luna februarie a acestui an, sumele adunate în fondurilor de pensii private (atât pensii obligatorii administrate privat – Pilonul II, cât și facultative – Pilonul III) au depășit pragul de 160 de miliarde de lei.
Acesta este echivalentul a peste 9% din PIB, a anunțat, pe 24 februarie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Dat fiind faptul că cele mai multe fonduri sunt investite în titluri de stat, ASF vrea să permită administratorilor să poată investi peste 70% din active în titluri de stat pe o perioadă de 6 ani.
”Valoarea activelor totale ale fondurilor de pensii (Pilonul II – pensii administrate privat și Pilonul III – pensii facultative) a ajuns la finalul anului 2024 la 156,4 miliarde de lei, în creștere cu 19% față de sfârșitul anului 2023 și cu peste 56% comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Față de nivelul consemnat la finalul anului 2020, valoarea activelor totale ale fondurilor de pensii a înregistrat o dublare”, anunță ASF.
Țara noastră a introdus sistemul de pensii administrate privat în anul 2007. Atunci, a devenit obligatorie aderarea la un Fond de pensii administrat privat pentru persoanele care aveau până în 35 de ani și opțională pentru cei cu vârstă între 35 și 45 de ani.
În prezent, la Pilonul II cotizează peste 8 milioane de români. De la 1 ianuarie 2024, ei virează lunar 4,75% din câştigul lor brut, în creștere de la 3,75 cât era nivelul anterior. Conform statisticilor, într-un cont Pilon II sunt undeva la 18.000 de lei.
Există și români care optează pentru Pilonul III. Acesta vizează sistemul de pensii facultative, iar fondurile sunt administrate de societăți pe acțiuni. Spre deosebire de ”pensiile private obligatorii” (Pilonul II), legislaţia privind pensiile facultative (Pilon III) nu condiționează participarea la fondurile de pensii facultative în funcţie de vârstă.
Mai exact, orice român are posibilitatea să contribuie la un fond de pensii facultative cu până la 15% din veniturile brute realizate lunar. Ar fi circa 1 milion de cetățeni care pun bani în acest pilon.