News

Ce se întâmplă cu pensiile și salariile în 2021. Anunțul premierului Florin Cîțu

25.01.2021 | 13:17
Ce se intampla cu pensiile si salariile in 2021 Anuntul premierului Florin Citu
ADVERTISEMENT

Premierul Florin Cîțu speră ca la finele zilei de luni, 25 ianuarie 2021, România să aibă o propunere de buget validă, aproape de ceea ce își dorește Guvernul.

Cîțu a vorbit despre creșterea pensiilor și salariilor și vrea să introducă reguli noi când vine vorba de nivelul de salarizare al bugetarilor, cum ar fi analizarea mai atentă a sporurilor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Cîțu vrea ca directorii să fie înlocuiți prin rotație pentru a nu exista situații anormale în care cineva conduce o instituție timp de 20 de ani.

Florin Cîțu a vorbit despre majorarea pensiilor și salariilor în 2021

Vom vedea la finalul zilei de astăzi care au fost cererile de la ordonatori și câte dintre ele pot fi susținute de situația economică de astăzi. Știm de la Comisia Națională de Strategie și Prognoză că PIB-ul nominal rămâne la același nivel, puțin mai mare decât anul trecut.

ADVERTISEMENT

Asta ar însemna că avem trei ani cu un PIB nominal care nu prea s-a schimbat, deși am avut anul trecut o scădere, anul acesta vom avea o creștere, dar PIB-ul nominal rămâne în același context. Acestea sunt cifrele marco de unde pornim”, și-a început Cîțu declarația.

Referitor la salarii și pensii, Cîțu a lăsat de înțeles că nu pot să aibă majorări în 2021, deși bugetul va fi construit pe legislația în vigoare. O nouă lege a pensiilor ar trebui să fie pregătită până în septembrie 2021.

ADVERTISEMENT

„Am mai spus public, ne uităm la modificarea a două legi care au făcut, au creat probleme. Vrem să avem o lege a pensiilor bazată pe contributivitate, forma finală o vom vedea în perioada următoare. Dacă legea spune că trebuie indexate conform inflației, așa va fi.

La legea salarizării e vorba de a introduce mai multă eficiență în administrația publică. De a lega veniturile de performanță. Creșterea veniturilor să nu mai fie una decisă politic. Putem avea o rotație, să nu avem aceeași poziție un director 20 de ani. Sunt exemple de bună practică în administrația europeană.

ADVERTISEMENT

Reformele pe care le adoptăm în 2021 vor avea impact pentru buget în 2022. Analizăm toate sporurile bugetarilor”, a completat Cîțu.

 

ADVERTISEMENT