News

Ce se întâmplă cu pensiile speciale! Decizie de ultimă oră a celor de la CCR

14.07.2020 | 15:48
Ce se intampla cu pensiile speciale Decizie de ultima ora a celor de la CCR
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune ce se întâmplă cu pensiile speciale după ce Curtea Constituţională a amânat pentru 30 septembrie discuţia privind obiecţiile de neconstituţionalitate.

Vă reamintim că obiecțiile au fost formulate de Avocatul Poporului şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) și erau legate de impozitarea cu până la 85% a acestor pensii.

ADVERTISEMENT

De altfel, obiecţiile vizează modificarea de Parlament a Legii pentru completarea Legii nr.227/2015.

Decizie de ultimă oră în privința pensiilor speciale

Concret, Înalta Curte de Casație și Justiție reproşează că sunt nesocotite decizii succesive ale Curţi în domeniu, că nu a fost consultat CSM şi consideră că sunt încălcate mai multe principii.

ADVERTISEMENT

Printre acestea, cele mai importante ar fi cel al impunerii fiscale juste şi echitabile şi cel al independenţei judecătorilor.

De remarcat că în urmă cu aproximativ o lună, mai exact pe 17 iunie, Camera Deputaţilor a adoptat legea privind impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%, decizie luată cu 307 voturi „pentru”.

ADVERTISEMENT

Astfel, va fi aplicată o cotă de impozitare de 10% pensiilor cuprinse între 2.000 şi 7.000 de lei şi de 85% celor care depăşesc această valoare.

ÎCCJ a decis să sesizeze CCR în legătură cu eliminarea pensiilor speciale, preşedintele instituţiei afirmând în luna ianuarie că eliminarea acestora este tristă şi stupefiantă, că Justiţia este tratată ca o Cenuşăreasă şi că pensiile magistraţilor nu sunt nici speciale şi nici nesimţite.

ADVERTISEMENT

Demersul ÎCCJ a fost susţinut atunci şi de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). După ce legea a fost adoptată de Parlament, mai multi magistraţi şi-au depus cereri de pensionare, pentru a beneficia de prevederile încă în vigoare refefitoare la pensii.

 

 

ADVERTISEMENT