News

Ce se întâmplă cu pensiile speciale din România, după reformă. Anunțul făcut de Raluca Turcan

Raluca Turcan a făcut un anunț despre pensiile speciale din România.
27.05.2021 | 14:54
Ce se intampla cu pensiile speciale din Romania dupa reforma Anuntul facut de Raluca Turcan
ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit despre pensiile speciale din țara noastră și a explicat că sunt numeroase discuții referitoare la acestea, inclusiv cu organele competente din Uniunea Europeană.

Ce se întâmplă cu pensiile speciale din România

Astfel, Raluca Turcan a explicat că pensiile speciale sunt pe agenda de discuții, iar acestea ar putea suferi recalculări, la fel ca toate celelalte tipuri de venit.

ADVERTISEMENT

„Avem în planul de comunicare cu Uniunea Europeană, cu Comisia Europeană, inclusiv discuții referitoare la pensiile speciale. Discutăm, de asemenea, de o recalculare a pensiilor, evident cu câteva condiții.

Dacă ai restricții la intrarea în sistem și menținerea în sistem, atunci să discuți separat de fiecare categorie de beneficiari și să ții cont de deciziile Curții Constituționale”, a spus ministrul Muncii, la Digi24.

ADVERTISEMENT

De asemenea, aceasta a explicat că este necesar să fie luate în considerare deciziile Curții Constituționale, în ceea ce privește pensiile speciale ale magistraților.

„În materie de pensii speciale pentru magistrați avem decizii ale Curții Constituționale în vigoare și nu ne dorim să venim cu o legislație neconstituțională, pentru că altfel ne batem joc de munca noastră.

ADVERTISEMENT

Un criteriu foarte important este acela ca stagiul maxim de contributivitate, de cotizație, să fie de 35 plus încă 8 ani pentru a putea beneficia de pensie. Înseamnă o vechime de 43 pentru cei din sistemul de pensii publice”, a transmis ministrul.

Reforma pensiilor din România

Raluca Turcan a explicat că există dezbateri pentru reforma pensiilor din țara noastră, dar a vorbit și despre faptul că s-a vehiculat majorarea vârstei de pensionare.

ADVERTISEMENT

Ministrul a insistat că este vorba doar despre o opțiune pusă la dispoziția oamenilor, și nu de un lucru obligatoriu, iar ea a oferit și niște cifre în acest sens:

„Vorbim despre opțiuni. Și ele sunt generate de cifre. Avem 125.000 de persoane peste 65 de ani care după ieșirea la pensie aleg să se angajeze. 220.000 persoane ieșite la pensie, inclusiv cu vârstă mai scăzută, aleg să se întoarcă la muncă.

Noi am spus constant că în privința vârstei de pensionare vorbim despre opțiune. Avem obligația de a introduce în lege această opțiune”, a spus Raluca Turcan.

Ea a explicat și că această reformă a pensiile va intra în viigoare cândva la finalul anului 2022.

„Să fie finalizat acest proiect de lege la mijlocul anului viitor și să fie votat în Parlament la finalul anului viitor”, a declarat ea.

ADVERTISEMENT