Schimbarea pe care Pepsi și Coca-Cola sunt obligați să o facă. Regula a fost impusă la nivelul Uniunii Europene, iar marii giganți sunt obligați să o respecte, chiar dacă cei nemulțumiți vor fi clienții.
Giganții din domeniul băuturilor, inclusiv Pepsi și Coca-Cola, trebuie să se conformeze unei noi reguli impuse la nivelul Uniunii Europene. Aceasta obligă folosirea ambalajelor confecționate din materiale reciclate, pentru a reduce cantitatea deșeurilor din plastic,
Din aprilie 2025, producătorii vor folosi doar sticle PET care conțin cel puțin 30% plastic reciclat, iar acest procent va crește cu 10% în fiecare an, ajungând la 60% până în anul fiscal 2028-2029, conform gandul.ro.
Scopul acestei reguli este să promoveze o economie circulară sustenabilă, în care sticlele de plastic sunt colectate, reciclate și refolosite pentru a crea sticle noi. Dar regula s-ar putea să-i nemulțumească tocmai pe clienți.
Având în vedere că plătesc deja sume uriașe pentru o sticlă de suc, acum băuturile preferate ale multora ar putea să coste și mai mult, căci fabricile ar putea să reflecte o parte din creșterea estimată a costurilor, care se ridică la 30%.
Dincolo de granițele europene, trecerea pe care trebuie să o facă Pepsi și Coca-Cola va fi cu mult mai dificilă. În India, doar cinci fabrici sunt autorizate de Autoritatea pentru Standarde și Siguranță Alimentară să producă PET reciclat de calitate alimentară, iar împreună, acestea pot satisface doar 15% din cerințele de consum mediu.
Este posibil să apară procese legate de termenul de implementare a regulii privind ambalajele, prin care să se ceară o prelungire a acestuia. „S-ar putea să fim nevoiți să acționăm în instanță și să luăm măsuri de suspendare anticipată dacă termenul limită nu este prelungit.
Momentul este prost, înainte de vârful verii. Investim în capacitate, dar obiectivele sunt la doi-trei ani distanță”, a dezvăluit, pentru The Economic Times, șeful unei companii din domeniu.