News

Ce se întâmplă cu persoanele vaccinate care se infectează cu Covid înainte de rapel? Explicația lui Valeriu Gheorghiță

26.01.2021 | 15:54
ADVERTISEMENT

Persoanele care primesc prima doză de vaccin anti-Covid nu sunt ferite de infectarea cu Covid-19.

Experții din toată lumea au explicat că tocmai de aceea se face doza de rapel (a doua doză) pentru a garanta o rezistență la boală de 95%.

Între prima două și a doua doză, care se administrează după 3 săptămâni, persoanele se pot îmbolnăvi așadar cu noul coronavirus, lucru care dă puțin peste cap schema de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Persoanele vaccinate care se îmbolnăvesc cu Covid-19 trebuie să reia schema de vaccinare

Așa cum a explicat și Valeriu Gheorghiță, Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, în momentul în care o persoană vaccinată se îmbolnăvește de Covid-19, vaccinarea ar trebui reluată.

Dacă o persoană care a făcut prima doză de vaccin cu SARS-CoV-2 se infectează cu noul coronavirus, după o lună se poate efectua rapelul sau se poate relua schema completă dacă se depășesște o perioadă de 6 săptămâni de la prima doză de vaccin.

ADVERTISEMENT

Cu toate că americanii nu recomandă reluarea schemei complete, doar doza de rapel, Comisia Științifică din România pledează pentru reluarea schemei complete”, a explicat Gheorghiță.

Așadar, americanii recomandă efectuarea dozei de rapel după vindecare, însă românii consideră că ar fi oportună reluarea schemei de vaccinare cu prima doză, urmată de rapel după perioada stabilită de specialiști.

ADVERTISEMENT

De asemenea medicul Gheorghiță a anunțat că există un deficit de 117.000 de doze de vaccin, care va duce la amânarea procesului de vaccinare cu 10 zile, temporar.

„Din platforma de programare am exclus persoanele peste 65 de ani și cele cu boli cronice, am exclus cele din sistemul medical și social, practic se face această reprogramare cu aceste 35.000 de persoane. Se continuă vaccinarea persoanelor peste 65 de ani și boli cronice. În rest se decalează cu 10 zile, data de 28 ianuarie devine 8 februarie. Se continuă vaccinarea pentru 176.000 de persoane vaccinate cu prima doză. Obiectivul din septembrie de a vaccina 10.7 milioane de oameni rămâne nemodificat”, a completat medicul.

ADVERTISEMENT