Țările dezvoltate membre ale Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) au anunțat că vor extrage încă 120 de milioane de barili de petrol din rezervele lor în încercarea de a stabiliza prețurile afectate de războiul din Ucraina.
Această măsură are deja efecte. Potrivit Reuters, vânzările de petrol au accelerat spre închiderea pieței, prețurile de referință pentru Brent și West Texas Intermediate coborând la cel mai scăzut nivel de pe 16 martie.
Astfel, prețul futures la țițeiul Brent s-a stabilizat în descreștere cu 5,57 de dolari, sau 5,2%, la 101,07 dolari per baril, în vreme ce țițeiul american a scăzut cu 5,73 dolari, sau 5,6%, la 96,23 de dolari per baril.
Revenind la decizia statelor AIE, trebuie să spunem că este a doua oară când acestea eliberează din rezerve în acest an.
În urma deciziei, se mărește oferta mondială cu aproape două milioane de barili pe zi pentru următoarele două luni, în contextul în care lumea încearcă să depășească o posibilă stopare a livrărilor de petrol din Rusia. Grupul deține împreună aproape 1,5 miliarde de barili în rezerve strategice.
Potrivit sursei citate, piața și-a mai revenit în ultima perioadă, ca urmare a disponibilizărilor din rezerve și în contextul încetinirii cererii din China, unde o revenire a pandemiei a dus la carantinarea unor orașe mari.
Multe rafinării asiatice evită semnarea de noi contracte cu Rusia, ceea ce sugerează că Beijingul este precaut privind sprijinirea Moscovei în mod deschis în această perioadă.
În ceea ce privește prețurile la pompă pentru benzină și motorină din România, acestea sunt cuprinse între 7.6 lei/l și 9 lei/l.
Iată, mai jos, cum se prezintă tarifele pentru carburanți în Capitală și în alte două mari orașe, conform datelor Antena 3:
Prețurile carburanților în București, 7 aprilie 2022:
Prețurile carburanților în Cluj-Napoca, 7 aprilie 2022:
Prețurile carburanților în Timișoara, 7 aprilie 2022: